Cesta Petra Sagana na parížsku olympiádu bude zložitá: Rozhodne až divoká karta?

Hoci to teoreticky vyzerá jednoducho, cesta Petra Sagana (33) na budúcoročnú olympiádu v Paríži bude náročná ako tanec po rozpálených ...
  • Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Hoci to teoreticky vyzerá jednoducho, cesta Petra Sagana (33) na budúcoročnú olympiádu v Paríži bude náročná ako tanec po rozpálených uhlíkoch. Kvalifikačné kritériá pre disciplínu cross-country v horskej cyklistike sú totiž plné nástrah a Tourminátor bude mať čo robiť, aby si v tejto sezóne vybojoval miestenku. „Každým rokom sa však zvyšuje konkurencia, bude to mať ťažké,“ zdvíha varovný prst bývalý reprezentant v horskej cyklistike Filip Polc (40).

Peter Sagan tento rok odjazdí svoju poslednú dávku pretekov na ceste. „Chcel by som sa kvalifikovať a pripraviť na olympijské hry, kde by som sa rád predstavil v horskej cyklistike,“ vyhlásil nedávno trojnásobný majster sveta. Najslávnejší slovenský jazdec histórie v túžbe po olympijskej medaile štartoval v cross-country už na OH 2016 v Rio de Janeiro. Po dvoch defektoch sa vo výsledkovej listine prepadol až na 35. miesto. „Tá medaila mu chýba. Peter zrejme cíti väčšiu profi príležitosť na jej získanie práve v horskej cyklistike,“ je presvedčený šéf národného zväzu Peter Privara.

Estela Domínguezová bola nádejou svetovej ženskej cyklistiky.
Hrozná tragédia: Vychádzajúcu hviezdu († 19) a dcéru slávneho otca zabil kamión! Zobraziť článok

Rozhodne rebríček

Na OH v Paríži sa Sagan musí kvalifikovať cez svetový rebríček. V tomto roku chce však jazdiť ešte aj cestu, veľa príležitostí na bodové zisky v horskej teda nebude a je otázne, či to zvládne. „Má to premyslené a naplánované, vie, čo ho čaká. Samozrejme, keby sa mu v tom pláne niečo narušilo, mal by nejaké technické problémy, musí to vyriešiť. Dúfam, že v tom svojom pláne má aj nejakú rezervu. Je taký profík, že jeho ďalší cieľ je dosiahnuteľný. Povedal by som, že už teraz si svoje tréningy prispôsobuje modelu v horskej cyklistike. Mal by to ukázať na tohtoročných pretekoch Svetového pohára a cibriť formu na olympiádu. Základy techniky, ktoré nesporne má, bude v teréne ešte viac rozvíjať, musí vydržať rýchle tempo s najlepšími,“ vysvetlil Polc.

Ak však držiteľ siedmich zelených dresov z Tour de France nezíska body ako jednotlivec, je tu ešte možnosť získať miestenku z poradia krajín na MS. „Vo výsledkoch pred Slovenskom budú vyspelé krajiny, ako napríklad Švajčiarsko, Holandsko či Nemecko, ktoré tam budú mať viacero svojich pretekárov, dve miestenky sú teda ešte v redukovanom poradí vyhradené pre ostatné krajiny. V minulosti sa to už stalo, keď nášmu Martinovi Haringovi ušla olympiáda o jedno miesto,“ pripomenul Privara.

Nový bicykel

Otázne bude aj to, ako si Peter zvykne na nový bicykel a výbavu. „Má ešte dostatok času. Dostane nový bicykel, stavaný špeciálne preňho, musí sa mu prispôsobiť. Lyžovať človek nezabudne, to platí aj pre cyklistiku. Na ceste sedí v jednej polohe a šliape do pedálov, teraz budú viac pracovať svaly stabilizačného systému,“ pokračoval Polc a mysľou sa vrátil k nešťastným pretekom v Riu. „Každý defekt je chyba jazdca. Aj na ceste. V horskej cyklistike sú zvyčajne defekty vtedy, keď pretekár narazí na nejakú ostrú skalu, ktorú teoreticky mal vidieť a mohol sa jej vyhnúť. Pretekár na chvíľu poľavil v pozornosti alebo vybočil z ideálnej stopy. Myslím si, že v Riu sa tak stalo aj preto, že sa naplno venoval cestnej cyklistike a na tie preteky akoby len na krátky čas ,unikol‘.“

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});