Tréner talentovanej tenistky Jamrichovej: Chlapci ju budú musieť prácne dobývať!

Bezprostredne sa otvoril! Ján Matúš (45), tréner čerstvej juniorskej grandslamovej šampiónky Renáty Jamrichovej (15), bez najmenších ...
  • Zdroj: mh

Bezprostredne sa otvoril! Ján Matúš (45), tréner čerstvej juniorskej grandslamovej šampiónky Renáty Jamrichovej (15), bez najmenších okolkov v rozhovore pre Nový Čas porozprával o všetkých radostiach, ale aj úskaliach, s ktorými sa potýka počas toho, ako vychováva jeden z najväčších tenisových talentov na Slovensku. Na pretrase tak boli preto aj témy, ktoré sa zrejme bežne na svetlo sveta nedostanú.

Jamrichová koncom januára získala na juniorskom Australian Open deblový titul spolu s Taliankou Federicou Urgesiovou. „Je to krása, že nám to takto vyšlo. Ja jej verím už od detstva, od nášho prvého kontaktu som v nej videl veľký talent. A to nielen športovú šikovnosť, ale aj jej osobnosť je skvelá. Prežívam teraz prirodzenú cestu, pretože verím, že raz bude dobrá. A keď sa to stane, tak to ma vždy dostane a potom mi je až do plaču od šťastia. To sa nedá ani kúpiť, ani nič podobné,“ žiaril šťastím Matúš po príchode na Slovensko.

Melissa Satta chodí s talianskym tenistom Matteom Berrettinim.
Nový taliansky hviezdny pár: Sexmašina zbalila tenistu Berrettiniho! Zobraziť článok

Tréner i kamarát

So svojou zverenkyňou má vzťah tréner - kamarát. „Tykáme si spolu už od detstva. Do tenisu ju nútiť nemusím, ani ju nedržím nakrátko. Má síce len 15 rokov, ale má naozaj múdru hlavu. Aj po otcovi má veľa vlastností, ako napríklad prirodzenú tvrdohlavosť, ale aj bystrosť. Zároveň má aj veľkú vôľu po slobode, čiže nebude slepo počúvať príkazy, no to neznamená, že nie je zodpovedná. Práve naopak,“ uviedol Matúš s tým, že si uvedomuje, že Renáta je pekné dievča s dlhými nohami, takže sa určite nevyhne tomu, že bude mať veľa pozornosti a bude riešiť aj chalanov.

Všetkých si „očekuje“

„Nastavené to máme jasne - tadiaľto to ide, tadiaľto nie. Môžeš ísť kamkoľvek, nikto sa nebude na teba hnevať. Nápadníkov som musel ,odháňať zatiaľ len v malom, aj keď to asi nie je ten správny výraz. Myslím si, že skôr ju bude musieť niekto veľmi prácne dobývať. A ona si ho zase poriadne očekuje. Viem, že sa tomu nevyhneme, je to prirodzená vec. Robia to milióny dievčat a chlapcov v jej veku. Tí, čo však v športe alebo umení dosahujú abnormálne výsledky a majú výkonnosť v mladom veku, tak tí to robia menej, respektíve výrazne menej. Tá rovnica je jasná. Rozhodnúť sa musí sama,“ dodal Matúš a na záver otvoril aj tému škola.

Školu zatiaľ stíha

Jamrichová je momentálne prváčka na strednej. „Zatiaľ to stíhame. Na Slovensku však nemáme školstvo pripravené na takýchto športovcov. Veľmi by nám pomohlo, keby mohla robiť online skúšky z ktorejkoľvek časti sveta, lebo potom ju čakajú obrovské kvantá učiva za neuveriteľne krátky čas. To ide potom aj na úkor tréningov,“ uzavrel Matúš.

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});