Golonka si slávu užil ako hráč: Teraz o ňu nestojím, odmietol som aj ponuky z politiky

Skvelý československý hokejista Jozef Golonka bol rebel, strelec, bojovník i miláčik tribún, ktorého vlastní milovali a súperi neznášali. ...
  • Zdroj: TASR

Skvelý československý hokejista Jozef Golonka bol rebel, strelec, bojovník i miláčik tribún, ktorého vlastní milovali a súperi neznášali. V rozhovore pre Nový Čas prehovoril o sláve, bývalom režime aj o tom, či sa stále považuje za búrliváka.

Golonka mal počas kariéry povesť rebela, súperom nikdy nič nedal zadarmo. Je ním aj teraz? „U nás je v rodine matriarchát (dominantné postavenie ženy pozn. red.). Som prispôsobivý človek a za celý život som sa naučil, ako sa mám správať k ľuďom,“ začal svoje rozprávanie Golonka, ktorému prischla prezývka Žiletka.

Bývalý úspešný reprezentant tvorí pár s manželkou Boženou už pol storočie. „Myslím si, že manželka mala na mňa vplyv. Bol som predtým divoký, ale ona ma trpezlivo usmerňovala. Je dôležité mať vedľa seba partnera, ktorý ti otvorene povie, čo sa nerobí. Nie som typ človeka, ktorý sa háda. Doma sa radšej stiahnem, je kľud, rozmyslím si to a potom dám väčšinou manželke za pravdu,“ priznal Golonka, ktorý v januári oslávil 85 rokov. 

„My aj preto pokojne žijeme. Nikde sa ´nevytŕčam´ do popredia, nepotrebujem to. Slávu som si užil ako hráč. V roku 1968 bola pre mňa pocta, keď na námestí v Prahe bolo 200 tisíc ľudí. Kričali Golonka na Hrad. Do mikrofónu som len povedal: Čo by som tam robil!? Mal som aj ponuky z politiky, ale nikdy som to nezobral,“ spomína Jozef Golonka.

Viac sa dozviete vo videu

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});