Dráma v alpskej kombinácii: O zlate rozhodla jedna desatina sekundy

Francúzsky lyžiar Alexis Pinturault (31) sa stal druhýkrát v kariére majstrom sveta v kombinácii.
  • Zdroj: SITA/AP

Francúzsky lyžiar Alexis Pinturault (31) sa stal druhýkrát v kariére majstrom sveta v kombinácii.

V pondelkovej dramatickej súťaži potešil väčšinu divákov v domácom dejisku Courchevel/Meribel, keď obhajujúceho šampióna Marca Schwarza z Rakúska zdolal o desatinu. Bronz získal ďalší Rakúšan Raphael Haaser (+0,44 s), 24 hodín po tom, ako sa z rovnakého úspechu tešila jeho sestra Ricarda.      

Francúz Alexis Pinturault na trati super-G v rámci alpskej kombinácie.
Po super-G vedie kombináciu Pinturault: Na čele sú minimálne rozdiely Zobraziť článok

Pinturault si pred Schwarzom vybudoval 6-stotinový náskok už v prvej časti, ale podstatné tiež bolo, že v superobrovskom slalome bol úplne najrýchlejší. Obaja borci jasne zdolali všetky súčasné superstar tejto disciplíny, aj keď Odermatt, Kilde i Kriechmayer si skôr skúšali kopec pred štvrtkovou špeciálnou súťažou. Predpoludním bol na tom dobre aj Rakúšan Raphael Haaser, stratil 14 stotín, ale Francúz s Rakúšanom sú neporovnateľne lepší slalomári. V druhej časti nezaváhali, aj keď Schwarz krátko pred cieľom v zatvorenej bránke áno a to ho stálo zlato.  

Obaja spolufavoriti pred pretekmi disponovali početnými radostnými skúsenosťami. Zo súťaže všestrannosti má Pinturault zlato z roku 2019 a na predchádzajúcich MS skončil druhý za Schwarzom, ktorý bol predtým bronzový. Francúzsky borec navyše premenil na víťazstvo aj 10 zo svojich 21 štartov v kombinačných  pretekoch Svetového pohára.

Haaser, ktorého sestra Ricarda získala deň predtým v rovnakej disciplíne bronz, v super-G načrtol medailové nádeje. Nad očakávanie zašiel aj slalom, ktorý v SP nejazdí a pomohlo mu aj to, že špecialisti ako Loic Meillard a Atle Lie McGrath nedokázali v druhej časti predviesť jazdy na limite schopností.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});