Jozef Golonka: Mal som ísť na Wimbledon, v Prahe ma odpísali

Vedeli ste, že legendárny československý hokejista Jozef Golonka (85) mohol spraviť kariéru aj v tenise?
  • Zdroj: TASR/Martin Baumann

Vedeli ste, že legendárny československý hokejista Jozef Golonka (85) mohol spraviť kariéru aj v tenise?

Golonka sa preslávil ako hokejista, no nemuselo to tak byť. Medzi juniormi v tenise patril medzi špičku. Mohol si zahrať aj na Wimbledone, no vtedajšie vedenie v Prahe sa rozhodlo inak.

„Bol som na rázcestí, či budem hrať tenis alebo nie. Mal som ísť na juniorský Wimbledon. Veľmi som sa tešil, ale z Prahy mi poslali, že nie som vo forme. Nikto ma nevidel ani hrať. Poslali namiesto mňa Pražáka. Zaprotestoval som, zahodil som raketu a venoval som sa futbalu a hokeju,“ povedal Golonka pre Nový Čas.

S tenisom úplne neskončil, otec ho prinútil ísť na pardubickú juniorku. Bez straty setu ovládol celý turnaj a vo finále zdolal tenistu Jelínka, ktorý si zahral na spomínanom Wimbledone. „Otec ma ale prinútil, lebo zavolal mu tréner, že o tri týždne je pardubická juniorka. Zúčastní sa tam aj ten, čo bol na Wimbledone. Keď ho porazím, tak môžem skončiť s tenisom. Ani som netrénoval, len som si s doktormi občas zahral za peniaze. Prišiel som nakoniec do Pardubíc a všetkých som zdolal na hlavu. Vo finále som vyhral aj nad tým, čo išiel namiesto mňa na Wimbledon,“ oprášil svoje spomienky Golonka.

„Všetci mali už vtedy značkové vybavenie. Ja som mal drevenú raketu, spartakiádne nohavice a tričko od priateľky. Hneď som povedal trénerovi, že končím. On mi ešte povedal, že si mám za triumf prebrať cenu. Za pardubickú juniorku som dostal dva kopčeky zmrzliny,“ usmieval sa Golonka, ktorý nakoniec spravil skvelú kariéru v hokeji.

Viac vo videu:

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});