Slovenskí tenisti neuspeli proti Holandsku ani v druhom zápase: Molčan nezvládol rolu favorita

Slovenskí tenisti prehrávajú po úvodnom dni kvalifikačného duelu o postup na finálový turnaj Davisovho pohára s Holandskom 0:2.
  • Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Slovenskí tenisti prehrávajú po úvodnom dni kvalifikačného duelu o postup na finálový turnaj Davisovho pohára s Holandskom 0:2.

O druhý bod pre domáce farby sa na harde v Groningene zaslúžil Tim van Rijthoven, ktorý zdolal slovenskú jednotku Alexa Molčana 7:6 (6), 5:7, 6:3. V úvodnom singli zvíťazil Tallon Griekspoor nad Lukášom Kleinom 6:7 (6), 2:6, 6:4.

Na snímke tenista Lukáš Klein počas tlačovej konferencie slovenskej tenisovej reprezentácie k zápasom kvalifikácie o postup na finálový turnaj Davisovho pohára Holandsko - Slovensko.
Prvý bod kvalifikačného duelu uchmatli Holanďania: Kleinovi nevyšla singlová premiéra Zobraziť článok

V zápase medzi Van Rijthovenom a Molčanom to bol od začiatku tuhý boj o každú loptičku. Najlepší slovenský singlista nevyužil v prvom sete tri možnosti na zisk súperovho podania a za stavu 5:5 čelil piatim brejkbalom. V „maratónskom" geme si Molčan udržal servis a rozhodnutie padlo v tajbrejku. V jeho úvode viedol slovenský reprezentant 4:1, Van Rjthoven však vyrovnal a v koncovke slávil úspech. Za stavu 6:6 sa po dvojchybe Molčana dostal k druhému setbalu, ktorý premenil po úspešnom smeči.

Holanďan si v dôležitých momentoch dokázal pomôcť delovým servisom. Na začiatku druhého setu síce prehrával 0:2, no rýchlo otočil na 3:2 a za stavu 5:4 bol gem od víťazstva. Molčan však vyrovnal na 5:5, v ďalšej hre po štyroch zaváhaniach Van Rijthovena na sieti prelomil súperov servis a vynútil si tretí set. V ňom mal však navrch Holanďan. Za stavu 3:2 využil siedmy brejkbal a šancu na zisk druhého bodu už z rúk nepustil. V deviatom geme využil vďaka 27. esu hneď prvý mečbal.

Austrálsky tenista Nick Kyrgios prichádza na súd 3. februára 2023 v austrálskej Canberre.
Kyrgios sa priznal k napadnutiu expriateľky: Skončí za mrežami? Zobraziť článok

„Zvíťaziť v ostrej daviscupovej premiére je skvelý pocit. Pred zápasom som bol veľmi nervózny, no pomohli mi skvelí fanúšikovia. Kapitán Paul Haarhuis mi dal na lavičke cenné rady. Povedal, aby som sledoval loptičku a hral svoju hru. Dúfam, že v nedeľu chalani zvládnu štvorhru a vybojujeme si postup na finálový turnaj," uviedol van Rijthoven v pozápasovom interview.

Slovenského kapitána Tibora Tótha mrzelo, že jeho zverenci neuspeli v úvodných dvojhrách. „Videli sme dva tesné zápasy. Lukáš podal veľmi dobrý výkon. Škoda prvého setu, v ktorom nevyužil dva setbaly. Tesne mu to ušlo. Alexovi sa ťažko dostávalo do hry, lebo van Rijthoven vynikajúco servoval, mal vysokú percentuálnu úspešnosť prvého podania. Uvidíme, koho postavíme do štvorhry, musíme si to ešte prebrať," povedal pre JOJ Šport.

Kvalifikačný duel o postup na finálový turnaj Davisovho pohára:

Holandsko - SLOVENSKO 2:0 po úvodom dni

Tallon Griekspoor - Lukáš Klein 7:6 (6), 2:6, 6:4
Tim van Rijthoven - Alex Molčan 7:6 (6), 5:7, 6:3   

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});