Ľubo Moravčík o odchode Milana Škriniara z Interu do PSG: Hlupáci mu to dajú vyžrať!

Francúzsky futbal má v malíčku! V krajine galského kohúta strávil osem rokov bohatej kariéry - šesť v AS St. Etienne, dva v Bastii. Bývalý ...
  • Zdroj: TASR/Marko Erd

Francúzsky futbal má v malíčku! V krajine galského kohúta strávil osem rokov bohatej kariéry - šesť v AS St. Etienne, dva v Bastii. Bývalý skvelý stredopoliar Ľubomír Moravčík (57) dodnes so záujmom sleduje tamojšiu ligu.

FOTOGALÉRIA: Milan Škriniar

Od novej sezóny bude ešte pozornejšie. V drese Paris St. Germain sa totiž predstaví slovenský obranca Milan Škriniar (27), ktorý sa v júli presťahuje z Interu Miláno do Parku princov.

Ako hodnotíte rozhodnutie Škriniara vymeniť milánsky klub za parížsky?

- Jedno ma mrzí, že nie som jeho agent. Ja by som hral s Messim, Mbappém a Neymarom aj zadarmo. Iba jednu sezónu, potom by som si to dal zaplatiť (smiech). PSG je momentálne jeden z najbohatších klubov na svete. Má vynikajúcich hráčov s ambíciou vyhrať Ligu majstrov. Dostať k tomu navyše fantastický kontrakt, podľa mňa už lepšia kombinácia neexistuje. Ísť v najlepšom veku do takéhoto klubu je snom každého futbalistu.

Na archívnej snímke z 12. októbra 2022 slovenský futbalista Milan Škriniar (Inter Miláno) sa teší z gólu.
Škriniar dohrá sezónu v Taliansku: Šéf Interu posiela jasný odkaz! Zobraziť článok

Pod Eiffelovkou má zarábať ročne 9 miliónov eur plus 2 milióny v bonusoch. Bol tučný balík jedným z rozhodujúcich faktorov zmeny?

- Nepoznám hráča, ktorý by nechcel ísť do Paris St. Germain. Okrem peňazí a hráčskej kvality je tam vysoká športová motivácia vyhrávať klubové trofeje. Myslím si, že Škriniara priviedla do PSG kombinácia športových a finančných dôvodov. Je ideálna. Francúzsky klub s katarským majiteľom sa dostal na úroveň Realu Madrid, Barcelony či Manchestru United. Tieto kluby majú vždy iba najvyššie ciele.

Fanúšikovia Interu vnímajú odchod kapitána tímu ako zradu. Otočia sa vo zvyšku sezóny proti nemu?

- Inter mal dosť času na to, aby nášho hráča udržal v kádri, alebo ho predal do parížskeho klubu. Netreba hádzať vinu iba na Škriniara. Je to ako pri rozvode. Vinní sú obidvaja. Ako to prijmú fanúšikovia, je v rukách Božích. Určite mu situáciu do leta neuľahčia. Vždy sa nájdu hlupáci, ktorí mu to dajú vyžrať. Je však dosť skúsený, aby si s tým poradil.

Futbalista Milan Škriniar v drese Interu Miláno.
Milan Škriniar potvrdil, že podpísal zmluvu s PSG: Stále ale nevie zásadnú vec! Zobraziť článok

Podľa hráčovho agenta môže za jeho odchod Inter, ktorý ho dal vlani na transfer listinu. Beriete jeho terajšie rozhodnutie nepredĺžiť s klubom zmluvu ako pomstu?

- Nemyslím si, že to bol zo strany Škriniara nejaký trucpodnik. Klub ho mohol predať aj pred pár dňami, pričom hráč bol ochotný prestúpiť už teraz v zime. Neviem, či za plný alebo znížený podpisový bonus. Čo mal teda robiť? Zobrať sa a len tak odísť? Takto pôjde preč v lete, no Inter za neho neuvidí ani cent. Je to maslo na hlave klubu. Pre mňa nepochopiteľné, ako zle to zmanažoval.

V PSG sa na stopérskom poste objavuje Ramos, Marquinhos či Kimpembe. Bude pri nich hrávať Škriniar tak pravidelne ako v Interi?

- To je vec trénera. Vo futbale sa stáva, že aj 60-miliónový hráč sedí na lavičke. Nebol by to ojedinelý prípad. Môže však byť z neho aj líder obrany. Ramos je za zenitom, výkony Marquinhosa sú kolísavé. Trúfam si povedať, že Škriniar bude hrať v Paríži 70 percent zápasov. Má na to kvalitu i sebavedomie obstáť v ťažkých zápasoch. Tréner by bol naivný, ak by nevyužil jeho potenciál.

Vynárajú sa špekulácie, že vo francúzskej lige nebude kapitán našej reprezentácie futbalovo rásť, lebo Ligue 1 nemá potrebnú kvalitu. Čo vy na to?

- Je to top liga. Kto si myslí, že je ľahké zdolať Rennes alebo Brest, ten nepozná francúzsku ligu. Je jedna z najlepších na svete v oblasti výchovy mladých hráčov. Francúzi hrali za posledných desať rokov dvakrát vo finále majstrovstiev sveta. Skoro všetci reprezentanti vyrástli doma. Veď Mbappé hral v Monaku, nie v Nitre. Napríklad Angličania nakupujú najviac hráčov z Francúzska.

Aký signál vyslal Škriniar prestupom do PSG našim mladým talentovaným futbalistom, ktorí sú na začiatku kariéry?

- V prvom rade, že nič nie je zadarmo a oplatí sa na sebe tvrdo pracovať. Jeho príklad ukazuje všetkým, že sa môže stať aj nemožné. Nebude to svetové, keď si Škriniar po skončení aktívnej činnosti doma pri káve povie, že brnkne Messimu, ako sa má, čo dnes robí a či sa kúpe v Karibiku, alebo niekde inde? Toto by som chcel zažiť. To je viac ako peniaze. Ak bude Škriniar potrebovať v Paríži prekladateľa, jeden je na Slovensku voľný (smiech).

 

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});