Napätie pred halovými ME: Švédsko pripúšťa bojkot šampionátu

Švédski atléti kvôli aktuálne veľmi napätým politickým vzťahom svojej vlasti s Tureckom zvažujú, že sa nezúčastnia halových majstrovstiev ...
  • Zdroj: TASR/AP

Švédski atléti kvôli aktuálne veľmi napätým politickým vzťahom svojej vlasti s Tureckom zvažujú, že sa nezúčastnia halových majstrovstiev Európy. Tie sa uskutočnia od 2. do 5. marca v Istanbule.

Švédsko sa stalo terčom ostrej kritiky zo strany Turecka po tom, čo pravicový aktivista nedávno pred tureckou ambasádou v Štokholme spálil korán.

Turecká strana, ktorej sa nepáčil ani prístup švédskych predstaviteľov k incidentu, to ostro odsúdila. Prezident Turecka Recep Tayiip Erdogan kvôli tomu spochybnil ochotu svojej krajiny súhlasiť so vstupom Švédska do NATO. Protišvédske nálady je možné vidieť v uliciach tureckých miest. "Je jasné, že sa necítite príjemne, keď vidíte, ako sa na uliciach pália švédske vlajky. Tomu nemôžete uniknúť," uviedla šéfka švédskej výpravy Kajsa Berqvistová.

Niekdajšia úspešná výškarka doplnila, že švédski atléti by sa radi HME zúčastnili, no len keď to pre nich bude bezpečné. Švédske ministerstvo zahraničia vyzvalo krajanov žijúcich v Turecku, aby sa vyhýbali davom v Istanbule a Ankare.

Bez ohľadu na vývoj situácie môže na HME chýbať najväčšia švédska aj svetová hviezda Armand Duplantis. Manažér olympijského víťaza, majstra sveta i svetového rekordéra v skoku o žrdi Daniel Wessfeldt denníku Sportbladet povedal, že s halovými majstrovstvami Európy Duplantis vo svojich plánoch nepočíta. Zrejme bude preferovať skoršie začatie prípravy na vonkajšiu sezónu. S definitívnym rozhodnutím ale chce počkať na poslednú chvíľu.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});