Prečo opustil Ondrej Duda Kolín? Slovák prezradil detaily

Slovenský futbalový reprezentant Ondrej Duda neodišiel z nemeckého klubu 1. FC Kolín najlepším spôsobom. Dvadsaťosemročný ofenzívny stredopoliar ...
  • Zdroj: TASR/Martin Baumann

Slovenský futbalový reprezentant Ondrej Duda neodišiel z nemeckého klubu 1. FC Kolín najlepším spôsobom. Dvadsaťosemročný ofenzívny stredopoliar poprel, že o zmenu pôsobiska požiadal sám, podľa jeho slov s ním v bundesligovom mužstve nezaobchádzali ideálne.

Rodák zo Sniny preto prijal ponuku od talianskeho Hellasu Verona, kam odišiel na hosťovanie do konca tejto sezóny. V tabuľke Serie A je tento klub momentálne na zostupovom 18. mieste.

"Všetko to išlo pomerne rýchlo, asi týždeň pred súťažou prišla ponuka od Verony. Dohoda znie na hosťovanie s opciou na prestup v prípade, že sa zachránime v Serii A. Keďže nebol veľmi čas na rozmýšľanie, rozhodol som sa, že ponuku prijmem," povedal Duda pre oficiálny web Slovenského futbalového zväzu (SFZ). K novému pôsobisku dodal: "Veľmi sa teším, že si budem môcť vyskúšať Seriu A. Je to pre mňa nová výzva, zase niečo úplne iné. Nové najmä v tom, že sám sebe chcem niečo dokázať. Chcem najmä hrávať, pretože to je podstata tohto hosťovania."

"Pre mňa je teraz dôležité, aby som hrával a nezostal som na tom tak, ako v Kolíne, že za tri roky som tam nastúpil v takmer všetkých zápasoch a teraz som mal byť hráčom, ktorýsi v sobotu pozrie zápas raz v telke, v tom ďalšom bude hrať a v nasledujúcom pôjde na lavičku a potom sa tento kolobeh zopakuje," pokračoval bývalý hráč nemeckej Herthy Berlín či anglického Norwichu City, ktorý už debutoval v drese Hellasu Verona v pondelkovom zápase Serie A proti Udinese Calcio (1:1).

Trojnásobný poľský majster s Legiou Varšava odišiel z Kolína vraj preto, lebo s ním už nepočítali. "Moja situácia v Kolíne nebola už od leta najlepšia. V odchode ma ešte utvrdilo vyjadrenie športového riaditeľa, ktorý do médií povedal, že k hosťovaniu prišlo na moje prianie. Pre mňa to celé bolo úsmevné, pretože som do tejto situácie bol, ani nie že donútený, ale keby som to pritiahol za vlasy, tak by to v podstate sedelo. Veď už v lete mi tréner povedal, že so mnou počíta takým spôsobom, že raz na zápas pôjdem a raz nie, raz zostanem na tribúne a raz na lavičke. Vtedy som sa ho opýtal, či si myslí, že je to dobrý systém a plán, akým bude so mnou zaobchádzať. Odpovedal na to, že to nie je v poriadku, ale takýmto spôsobom so mnou počíta," vysvetlil Duda.

"Nesúhlasil som s tým a povedal som mu, že zabojujem o miesto, čo sa mi podarilo a počas jesene som odohral väčšinu zápasov. To isté sa zopakovalo teraz v zime, keď si ma tréner so športovým riaditeľom zavolali a povedali mi to isté, čo v lete. Na to som sa už jasne vyjadril, že v prípade, že príde ponuka, budem chcieť odísť, pretože s takouto situáciou som sa odmietal zmieriť, nemohol som ju akceptovať. Samozrejme, pokiaľ by bola moja pozícia v Kolíne iná, tak by som rád zostal. Preto hovorím, že to celé vyznieva zábavne, keď oni do médií uvedú, že som odišiel na svoje prianie. Myslím si, že to bolo skôr ich želanie," skonštatoval 52-násobný reprezentant Slovenska.

Ondrej Duda priznal, že sa o prestupe do Verony radil s trénerom slovenskej reprezentácie Francescom Calzonom aj s krajanmi Milanom Škriniarom a Stanislavom Lobotkom, ktorí majú bohaté skúsenosti zo Serie A. "S trénerom Calzonom som ohľadne Verony volal. Chcel som počuť jeho názor, ako to celé vníma. Napriek tomu, že som bol už viac-menej rozhodnutý, opýtal som sa ho, či je to dobrá voľba. S trénerom som si dobre pokecal, podporil ma v mojom rozhodnutí. Telefonoval som aj so Škrinkom a písal som si ohľadom toho aj so Stanom Lobotkom. Zisťoval som si o klube čo najviac informácií," dodal autor piatich reprezentačných gólov.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});