Víťazstvo Shiffrinovej s emotívnym pozadím: Prvýkrát tu so mnou bol aj zosnulý otec

Po dojazde do cieľa zavlnila ramenami v oslávnom tanečku, a keď dorazila po slávnostnom vyhlásení medzi novinárov, rozdávala americká ...
  • Zdroj: TASR/AP

Po dojazde do cieľa zavlnila ramenami v oslávnom tanečku, a keď dorazila po slávnostnom vyhlásení medzi novinárov, rozdávala americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová úsmevy na všetky strany.

Vďaka triumfu v prvom slalome v Špindlerovom Mlyne získala 85. víťazstvo vo Svetovom pohári a od vyrovnania rekordu Švéda Ingemara Stenmarka ju delí len jeden úspech. Dosiahnuť ho môže už v nedeľu pri ďalšom slalome. Napriek tomu zostáva opatrná.

"Snažím sa sústrediť na všetko možné okrem týchto čísel. To ma len znervózňuje, čo nepotrebujem. S tým by som na prvom mieste nebola. Musím uvažovať hlavne pozitívne," povedala Shiffrinová.

Hoci s pribúdajúcimi týždňami otázky na možné vyrovnanie rekordu silnejú, dvadsaťsedemročná rodáčka z Vailu sa ďalej sústredí na predpretekárske rituály a prípravu. "Dnes to bol výborný deň. Odkedy som vstala, cítila som sa dobre a bola pripravená. Na lyžiach sa mi darilo a páčilo sa mi, ako jem. Víťazstvo číslo 85 je len čerešnička na dorte. A čo sa týka 86? Neviem, či k nemu dôjde už zajtra. Je tu veľa ďalších pretekárok, ktoré môžu vyhrať. Uvidíme," doplnila Shiffrinová.

Podnik v Špindlerovom Mlyne má pre dvojnásobnú olympijskú víťazku osobitný význam. Pred dvanástimi rokmi na severe Čiech debutovala v rámci Svetového pohára. Vtedy mala čerstvo 16 rokov.

"Mám už odtiaľto skvelé spomienky. Nepretekáme tu každý rok, ale tu som šla prvé preteky vo Svetovom pohári. Aj pred štyrmi rokmi, keď sme tu išli naposledy, sa mi darilo. Je skvelé, ako to dnes dopadlo," uviedla šesťnásobná majsterka sveta.

Pri vyhlásení Shiffrinová spomenula na pamiatku svojho otca Jeffa, ktorý pred tromi rokmi zomrel. "Keď som tu pretekala prvýkrát, tak tu bol so mnou. Potom tiež. Som rada, že sme tu, ale zároveň cítim, že mi tu niekto chýba. Je to on. Takže som na jednu stranu šťastná, ale zároveň mám v sebe stále trochu aj smútok," podotkla štvornásobná víťazka Svetového pohára, ktorá vedie v tomto ročníku už o 671 bodov pred Petrou Vlhovou zo Slovenska.

V Špindlerovom Mlyne si užila tiež búrlivú podporu fanúšikov, ktorí prevažne prišli podporiť práve Vlhovú alebo domácu pretekárku Martinu Dubovskú. "Jednoducho to tu milujem. Je tu úžasná trať a fanúšikovia sú neuveriteľní. Počula som ich už až hore na svahu," dodala Shiffrinová.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová.
Vlhová sa po slalome v Česku hnevala: Čo ju tak veľmi rozohnilo? Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});