Podarí sa to konečne? Poľsko oživuje snahy o zimnú olympiádu 2034 so Slovenskom

Je to tu opäť! V nepravidelne pravidelných intervaloch sa objavujú správy o tom, že by tatranský región mohol privítať zimné olympijské ...
  • Zdroj: tasr

Je to tu opäť! V nepravidelne pravidelných intervaloch sa objavujú správy o tom, že by tatranský región mohol privítať zimné olympijské hry. Tá najčerstvejšia je spred pár dní a vyrukoval s ňou portál gazetakrakowska.pl, ktorý píše, že plány na poľskú kandidatúru nepatria do ríše snov.

Češka Ester Ledecká v cieli.
Ledecká príde o MS v alpskom lyžovaní: Stihne aspoň MS v snowboardingu? Zobraziť článok

Poľský portál jedným dychom tvrdí, že Poľsko by však nebolo samostatným organizátorom, ale možná by bola spoločná kandidatúra so Slovenskom.

Plán poľskej kandidatúry na toto vrcholné športové podujatie už má vraj na stole ministerstvo športu s tým, že najskôr by sa to mohlo stať o viac ako desať rokov. Do úvahy pre kandidatúru našich severných susedov prichádzajú biele hry pod piatimi kruhmi v roku 2034. „Nápad je v štádiu úvah,“ potvrdil v rozhovore pre Gazetu Krakowsku námestník ministra športu a cestovného ruchu Andrzej Gut-Mostowy, ktorý zdôraznil, že dôležité je, že by Poľsko by nebolo jediným organizátorom, že by spolukandidovalo so Slovenskom a vrcholné športové podujatie by sa konalo na oboch stranách Tatier. Podľa poľského námestníka športu a cestovného ruchu sa predbežné rokovania na túto tému chystajú. Plánujú sa aj stretnutia na doladenie myšlienky.

Že je všetko iba v plánoch a návrhoch na poľskej strane, potvrdil aj Slovenský olympijský a športový výbor, ktorý poslal túto reakciu: „Slovenský olympijský a športový výbor zatiaľ nikto z poľskej strany neoslovil s myšlienkou spoločnej kandidatúry na usporiadanie zimných olympijských hier. O uvedenom stretnutí nemáme žiadne informácie.“

Piatok ešte patril posledným úpravám areálu, ktorý bude v sobotu praskať vo švíkoch aj zásluhou fanúšikovského tábora Petry Vlhovej.
Krkonoše sa tešia na stret dvoch hviezd lyžovania: Mikaela a Petra vypredali Špindl Zobraziť článok

Ďalší pokus

Prvá myšlienka usporiadať zimnú olympiádu v Tatrách sa objavila už po organizačnom úspechu MS v klasickom lyžovaní v roku 1970. Medzinárodný olympijský výbor bol v tom čase naklonený prideliť prvýkrát zimnú olympiádu krajine z východného bloku. Už nachystanú tatranskú prihlášku však neposvätilo v Prahe predsedníctvo ÚV KSČ, olympiádu dostalo v roku 1984 Sarajevo. Ďalšie pokusy tatranského regiónu o ZOH tu boli v r. 2002 a 2006. Vtedy išlo o samostatnú slovenskú kandidatúru. Spoločné organizovanie s Poľskom sa prvý raz objavilo v r. 2022, keď Poliakom chýbala zjazdovka. Centrom mal byť Krakov a na Slovensku sa mali konať súťaže v zjazdovom a akrobatickom lyžovaní a jedna skupina mužského hokejového turnaja. Snaha stroskotala na obrovských finančných nákladoch.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});