Volka čaká na Eláne premiéra v sezóne na 60 m: Sme na dobrej ceste

Halový atletický míting Elán bude mať prvýkrát štatút challengerového podujatia World Athletics Indoor Tour (WAIT).
  • Zdroj: Maroš Herc

Halový atletický míting Elán bude mať prvýkrát štatút challengerového podujatia World Athletics Indoor Tour (WAIT).

V Bratislave sa v nedeľu 29. januára od 14.30 h predstaví takmer kompletná slovenská špička na čele so šprintérom Jánom Volkom a spoločne zabojuje o body do rebríčka, ktorý slúži na kvalifikáciu pre vrcholné podujatia nadchádzajúcej sezóny. .

Štvrtý zo stovky na letných ME v Berlíne absolvuje na Eláne svoju premiéru na trati 60 m. "Mojim cieľom je účasť na halových ME v Istanbule. Ak sa podarí, chcel by som sa tam dostať aj do finále. Je však rozdiel medzi snami a realitou. Treba sa sústrediť na postupné kroky. Nezväzujem si ruky a nohy. Snažím sa intenzívne pracovať a motivovať sa. Hlavné je, aby bolo zdravie a ostatné už príde," uviedol Volko na tlačovej konferencii v Bratislave.

Najrýchlejšieho Slováka čaká v Istanbule v úvode marca obhajoba európskeho bronzu. Pred štartom v Bratislave si vyskúšal v Ostrave trojstovku. "Sme na dobrej ceste. Posledných 100 m som síce ťahal dva vagóny, no ukázalo to moju rýchlostnú vytrvalosť. Test splnil očakávania. Verím, že sa podarí dobrý pocit pretaviť v dobrý výsledok a čas aj na Eláne."

V Bratislave budú štartovať atléti z 13 krajín. "Disciplíny sme vyberali na základe požiadaviek od sekčných trénerov. Pre každú krajinu, ktorá ma schopnosti a kapacity, je nevyhnutnosť, aby takéto podujatia organizovala. Som rád, že sa to podarilo aj nám," vyhlásil prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) Peter Korčok.

Zaujímavá pre slovenských divákov bude aj štvorstovka. Predstaví sa na nej Patrik Dömötör, ktorý si v Ostrave vylepšil osobák na 47,53 s. Konkurenciu mu vytvorí Matej Baluch. "Prvýkrát v sezóne budem mať súpera. Dúfam, že sa mi podarí vytiahnuť a zabehnúť kvalitný čas. Dostať sa na HME bude ťažké. Chýbajú mi body v renkingu, keďže som sa v lete sústredil na 400 m prek. Hlavným cieľom zostáva preto zlepšovanie osobného rekordu," prezradil svoje ambície v nadchádzajúcej halovej sezóne Dömötör.

Volkova trénerka Naďa Bendová pripomenula, že míting v Bratislave je predovšetkým možnosť pre slovenských divákov uvidieť najlepších slovenských atlétov na domácej pôde. "Od štartu neočakávam žiadne veľké výkony. Treba to brať ako vstup do sezóny. Súperi sú kvalitní. Príprava prebehla bez zdravotných komplikácií. Verím tomu, že to vydrží, no to najťažšie nás ešte čaká."

V poradí 22. ročník mítingu Elán bude prvým podujatím pre Radoslava Dubovského v pozícii šéftrénera slovenských atlétov. "Nešiel som do niečoho neznámeho. Stále pracujem v Dukle Banská Bystrica, kde sa starám takmer o tých istých atlétov ako teraz. Pol roka som bol aj vo funkcii šéftrénera mládeže. Nastáva u nás obmena generácií. Verím, že sa nám podarí napredovať."

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});