Ruský tenista si poriadne zavaril: Nápisy na kameru ho môžu vyjsť draho

Ruský tenista Karen Chačanov (26) svojimi odkazmi na podporu neuznanej karabšskej republiky Arcach nahneval azerbajdžanský tenisový zväz.
  • Zdroj: TASR/AP

Ruský tenista Karen Chačanov (26) svojimi odkazmi na podporu neuznanej karabšskej republiky Arcach nahneval azerbajdžanský tenisový zväz.

Ruský tenista Karen Chačanov (vľavo) si podáva ruku s Američanom Sebastianom Kordom.
Skvelá jazda Kordu sa skončila, Rus Chačanov: Dlho to bola bitka! Zobraziť článok

Semifinalista prebiehajúceho Australian Open ich napísal po dvoch zápasoch v Melbourne na televíznu kameru a podľa svojho vyjadrenia týmto gestom len chcel vzdať hold svojim arménskym koreňom. Azerbajdžanský zväz to však vníma inak a považuje to za politickú provokáciu, preto vyzval Medzinárodnú tenisovú federáciu ITF, aby Chačanova potrestala.

O územie Náhorného Karabachu sa vedie ozbrojený konflikt už od roku 1988, kedy sa ešte za existencie Sovietskeho zväzu s podporou Arménska odtrhol od Azerbajdžanu. Ten ale stále považuje dané územie za okupované a pri poslednom vzplanutí bojov v roku 2020 sa mu po uzavretí prímeria podarilo získať niektoré kraje späť vrátane časti Arcachu, enklávy obývanej etnickými Arménmi.

Šiesty nasadený Auger-Aliassime senzačne zakopol na Čechovi Lehečkovi.
Už uveril aj on?! „Netflixové prekliatie“ dokonané Zobraziť článok

Zatiaľ nie je známe či a ako ITF na sťažnosť zareaguje. Chačanov doteraz žiadne oficiálne varovanie ohľadom svojich odkazov nedostal.

Povedal som to už mnohokrát. Mám arménske korene. Z otcovej strany, od starého otca a dokonca čiastočne aj po matke. Som z polovice Arménec," vyhlási a následne dodal, „aby som bol úprimný, nechcem do toho zachádzať hlbšie. Len som chcel dodať silu a ukázať podporu svojim ľuďom. To je všetko."

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});