Smútok Lopušanovej a spol., Lea Popovičová siahala na medailu

Veľký smútok zavládol v šatni slovenskej dievčenskej reprezentácie na Európskom olympijskom festivale mládeže po zápase so Švajčiarskom.
  • Zdroj: SOŠV/Andrej Galica

Veľký smútok zavládol v šatni slovenskej dievčenskej reprezentácie na Európskom olympijskom festivale mládeže po zápase so Švajčiarskom.

FOTOGALÉRIA: Smútok Lopušanovej a spol.

Mladé Slovenky prehrali v rakúskom Spittali so súperkami tesne 3:4. Po zápase pre sporný moment, ktorý mohol znamenať obrat v zápase, cítili aj krivdu. Už v pondelok ich čakajú večer od 20.00 h Rakúšanky. V pondelok potešila slovenskú výpravu na EYOF vo Friuli Venezia Giulia Lea Popovičová v pretekoch na 1500 m v šortreku. 

HOKEJISTKY NESTAČILI NA ŠVAJČIARKY

Slovenky začali zápas veľmi dobre a už v 3. min sa presadila ich najlepšia hráčka Nela Lopušanová. Záver prvej tretiny však patril Švajčiarkam. V 17. min najskôr v rozpätí 13 sekúnd strelili tri góly a z pokračujúceho tlaku sa 18 sekúnd pred sirénou presadili aj tretíkrát. Slovenky v tých chvíľach za súperkami nestačili a dostali sa pod tlak.

V 45. min sa Švajčiarky presadili aj štvrtýkrát, keď využili presilovku. Slovenky sa však nevzdali, snažili sa hrať aktívne, prvý útok s Lopušanovou prakticky neschádzal z ľadu. V 48. min Tóthová a potom v 56. min Karkošková znížili na rozdiel gólu, vyrovnať sa však už Slovenkám nepodarilo ani pri dlhej 92-sekundovej power-play. Blízko ku gólu bola Lopušanová, ale pred švajčiarskou bránkou bol veľký val hráčok a puk neprepasírovala do siete.

Slovákov nezastavil ani silný vietor.
Slovákov nezastavil ani silný vietor: V talianskom Terste mali veľmi dobrú náladu Zobraziť článok

GÓL VIDELI VŠETCI, LEN NIE ROZHODCOVIA

„Začali sme výborne, dali sme gól. Hráčky si potom asi mysleli, že všetko pôjde samo a dáme im desať gólov. Trikrát sme prepadli a to sa nám stalo osudným. Potom sa už náskok Švajčiarok ťažko doháňal, aj keď sme hrali u nich v pásme a mali sme šance."

„Vyrovnať sa nám už nepodarilo a ani otočiť výsledok. Musíme sa poučiť, hokej sa hrá 60 minút a zajtra nás čaká ďalší zápas,“ povedala pre olympic.sk, ktorý podrobne informuje o EYOF 2023 vo Friuli Venezia Giulia, trénerka Nicol Lucák Čupková.

Slovenky cítili po zápase aj krivdu. Po strele Nely Lopušanovej v 54. min vyletel puk z bránky, hlavný rozhodca situáciu nepostrehol a bránkový rozhodca červené svetlo nerozsvietil. Na turnaji nie sú videorozhodcovia, protesty slovenskej striedačky boli márne.

Aj technická delegátka turnaja už na tribúne tvrdila, že gól mal platiť. „Bol to sporný moment. Všetci sme videli, že to bol gól, ale rozhodca rozhodol inak,“ vrátila sa Nicol Lucák Čupková k momentu, ktorý mohol zmeniť dej zápasu.

SOBOTA: Nór a jeho radosť z 20. triumfu v SP.
Nórsky nezmar Kilde na Streife: Zlomená ruka, desivý let bez pádu a triumf! Zobraziť článok

LEA POPOVIČOVÁ PREKVAPILA I SAMÚ SEBA

Lea Popovičová takmer natiahla medailovú šnúru slovenských šortrekárok z Európskych olympijských festivalov mládeže. V úvodnej disciplíne programu XVI. zimného EYOF v talianskom regióne Friuli Venezia Giulia obsadila v A-finále 7. priečku.

Na predošlých dvoch EYOF v Sarajeve 2019 a vo Vuokatti 2022 vybojovali slovenské rýchlokorčuliarky na krátkej dráhe Petra Rusnáková, Lucia Filipová a Tamara Tokárová dokopy štyri cenné kovy. Ani jedna z nich nebola z pretekov na 1500 m.

Na úspechy svojich predchodkýň mohla nadviazať Lea Popovičová. Talentovaná pätnásťročná Prešovčanka sa z 3. miesta vo štvrťfinále prebojovala do semifinále, v ktorom vo svojej jazde obsadila druhú postupovú priečku.

Vo finále dlho jazdila za dvojicou Poliek, v závere sa však pred ňu natlačila Dóra Szigetiová, členku ŠKM Akademik Prešov spomalila. Slovenka postupne strácala rýchlosť a napokon prišla do cieľa s odstupom na 7. pozícii.

„Zostala som prekvapená, že som sa dostala do finále. Vôbec som to pred pretekmi nečakala. Vo finále som mohla skončiť lepšie, ale súperky predo mnou boli lepšie. Asi najviac sa mi darí na päťstovke, ale záleží to od pretekov. Teším sa na ďalšie štarty,“ povedala Lea Popovičová.

(ilustr. foto)
Šok v slovenskom futsale! Rozhodcovia zmenili výsledok po skončení zápasu: Ostrá reakcia klubu Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});