Vonnová ako prvá žena zišla zjazdovku, ktorej sa boja muži: Bola som kľudná

Klobúk dolu pred tým, čo dokázala legendárna americká lyžiarka Lindsey Vonnová (38)! Už štyri roky bývalá zjazdárka zišla obávanú zjazdovku ...
  • Zdroj: TASR/AP

Klobúk dolu pred tým, čo dokázala legendárna americká lyžiarka Lindsey Vonnová (38)! Už štyri roky bývalá zjazdárka zišla obávanú zjazdovku Streif v Kitzbüheli, z ktorej majú hrôzu v očiach aj muži a kde mali dosiaľ ženy vstup zakázaný.

„Bola som kľudná, mám termín na operáciu kolena,“ žartovala deň po Lindsey, ktorá sa týmto svojím činom zapísala do histórie: je prvým človekom, ktorý to dokázal v noci.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa teší  z víťazstva v nočnom slalome Svetového pohára žien v rakúskom Flachau.
Prehľad zárobkov lyžiarok v aktuálnej sezóne: Vlhová sa na Shiffrinovú nechytá! Zobraziť článok

Pokoriť najslávnejšiu a najobávanejšiu zjazdovú trať s 85-percentným sklonom je pre všetkých ohromná výzva. Preto prijala túto výzvu. Veď už vtedy, keď bola aktívna na bielych svahoch, chcela súťažiť s mužmi, ale nebolo jej to umožnené. Teraz, keď je na „dôchodku“, pravidlá pre ňu neplatia, navyše sa pridal aj jeden z jej sponzorov, ktorý ju nalákal na to, že bude prvým človekom, ktorý dá Streif v noci.

„Streif je najťažšia zjazdovka, a keď ju dokážete zísť až dole, ste ozajstný zjazdár,“ tvrdí teraz Vonnová, ktorá príprave na túto jazdu venovala päť týždňov tvrdého tréningu. Síce pravidelne lyžuje, ale taký prudký svah vyžaduje špeciálny tréning, a to nielen na trati.

„Najväčšou výzvou bolo odraziť sa zo štartovej bránky. To samo osebe bol obrovský úspech. Pretože keď sa pozriete v tme z brány dole a nevidíte Mousefalle, je to, ako keby ste skočili z okraja sveta. Je to desivé,“ priznala Američanka, ktorá túto šialenosť urobila pre svoju mamu Lindu, ktorá po ťažkej chorobe zomrela vlani v auguste.

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová.
Radosť Shiffrinovej hitom internetu: Mikaela a jej oslavný tanček! Zobraziť článok

„Nik neveril, že to dokážem pri tých mojich zraneniach... Ja sama mám teraz ešte väčší rešpekt k tým, ktorí tu dôjdu do cieľa,“ dodala lyžiarka, ktorá je zmierená s tým, že jej 82 triumfov v SP čoskoro prekoná jej krajanka Mikaela Shiffrinová.

Priamo na trati bol jej otec Alan a Daron Rahlves, ktorý v roku 2003 ako druhý Američan v histórii vyhral tieto preteky. Na svoju historickú jazdu si Vonnová požičala lyže od krajana Ryana Cochrana-Siegleho a pripravil jej ich jej bývalý servisman Heinz Hämmerle. „Som adrenalínový narkoman,“ doplnila ešte lyžiarka, pred ktorou naozaj treba dať klobúk dolu.

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});