Najprestížnejší zjazd Svetového pohára ovládol Nór Kilde: S kariérou sa lúčil legendárny Švajčiar

Nórsky lyžiar Aleksander Aamodt Kilde (30) triumfoval v druhom z dvojice zjazdov Svetového pohára v rakúskom Kitzbüheli. Na obávanom ...
  • Zdroj: TASR/AP

Nórsky lyžiar Aleksander Aamodt Kilde (30) triumfoval v druhom z dvojice zjazdov Svetového pohára v rakúskom Kitzbüheli. Na obávanom Streife zvíťazil v sobotu s náskokom 67 stotín sekundy pred francúzskym veteránom Johanom Clareym. Na pódiu ich doplnil tretí Travis Ganong z USA (+0,95).

Corinne Suterová bola po hrôzostrašnom páde, našťastie, v poriadku.
Strašidelný pád olympijskej šampiónky: Z tých záberov mrazí... Zobraziť článok

Kilde dosiahol druhý triumf na slávnej zjazdovke, prvýkrát zvíťazil na Streife presne pred rokom. Tridsaťročný Nór slávil jubilejné 20. víťazstvo v prestížnom seriáli, z toho jedenáste v kráľovskej alpskej disciplíne. „Dnes som mal dobrý pocit, necítil som žiadnu bolesť v zranenej ruke. Jazda sa mi vydarila, dal som si pozor na dolnú časť, prešiel som ju nielen telom, ale aj s hlavou. Som s mojím výkonom spokojný. Vydal som zo seba všetko," povedal pre ORF Kilde, ktorý v tejto sezóne ovládol už piaty zjazd. Okrem toho dvakrát vyhral aj super-G.

Po hustom nočnom snežení mali organizátori plné ruky práce, no dokázali pripraviť trať tak, že sa mohlo opäť štartovať úplne hore z riadnej búdky. V porovnaní s prvým zjazdom však pretekárom sťažovala jazdu znížená viditeľnosť, spojená s ľahkým snežením. Na štart sa nepostavil Švajčiar Marco Odermatt, lídra SP vyradilo zranenie ľavého kolena z piatkových pretekov.

Američanka Mikaela Shiffrinová na trati zjazdu.
Shiffrinová mala problémy na trati zjazdu: Náskok pred Vlhovou ale zvýšila Zobraziť článok

Prvý pád prišiel pri štartovom čísle 5, po chybe na Traverse skončil v ochranných sieťach Jared Goldberg, Američan sa našťastie vyhol zraneniu, rovnako ako Nemec Thomas Dressen (č. 20). Kriechmayr musel po páde Goldberga dlho čakať na štarte, na rovinatej pasáži veľa stratil a skončil mimo pódia, rovnako ako aj ďalší rakúski pretekári. „Dlhé prerušenie určite nebolo ideálne. Na trať stihol napadať nový sneh a spomalila sa. To patrí k lyžovaniu. Aleks zajazdil veľkolepo," uviedol Kriechmayr.

Kilde predviedol dominantnú jazdu, Karusell i Steilhang prešiel čisto, výbornú líniu našiel aj na Hausbergu a narozdiel od prvého zjazdu sa vyhol zaváhaniu pri výjazde z traverzy. Na kľúčovej bránke si udržal vysokú líniu a do cieľovej roviny sa vyrútil v zjazdárskom postoji, z čoho rezultovala vysoká rýchlosť a fantastický čas v cieli. Odniesol si tak víťaznú prémiu 100.000 eur. Kilde obral o triumf Clareyho, 42-ročný Francúz sa nedočkal prvého víťazstva v kariére. Pripísal si 11. pódiové umiestenie v SP.

Česká lyžiarka Martina Dubovská prichádza na žreb štartovacích čísel na nočný slalom Svetového pohára žien v rakúskom Flachau.
Dubovskej poriadne odvážna fotka: Do snehu sa hodila úplne nahá! Zobraziť článok

Záverečné preteky v kariére absolvoval švajčiarsky veterán Beat Feuz. Tridsaťpäťročný zjazdár nastúpil v špeciálnom drese s číslom 217, ktoré odkazovalo na počet jeho štartov v SP. Trojnásobný víťaz z Kitzbühelu sa rozlúčil solídnou jazdou, za Kildem zaostal o 2,01 s. Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie. V poradí 83. ročník Hahnenkammu vyvrcholí v nedeľu tradičným slalomom na Ganslernhangu.
 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});