Dakarská legenda Štefan Svitko po príchode z púšte rozprával zážitky: Dážď, bahno a zima ako ešte nikdy!

Je späť doma! Trojnásobný majster Európy, niekoľkonásobný majster SR a najúspešnejší motocyklový jazdec Štefan Svitko (40) sa v pondelok ...

Je späť doma! Trojnásobný majster Európy, niekoľkonásobný majster SR a najúspešnejší motocyklový jazdec Štefan Svitko (40) sa v pondelok v noci vrátil zo Saudskej Arábie. Na slávnych pretekoch Rely Dakar 2023 štartoval vo farbách Slovnaft Rally Teamu už štrnástykrát s oficiálnym titulom Dakarská legenda.

Fotogaléria

„Štrnásty Dakar bol určite ťažký, hlavne psychicky,“ začal svoje rozprávanie na utorkovej tlačovke Svitko. „A bola veľká zima! Ešte asi ako nikdy. Niežeby sme na to neboli pripravení, ale každý jazdec toho mal dosť. Ale každý Dakar má niečo do seba. Dosiahol som celkove 12. miesto, čo ocení zrejme každý, kto sa motocyklom rozumie. Je to úspech, lebo medzi motorkami je najväčšia účasť. Osobne som s týmto umiestnením možno nie až taký spokojný. Všetci dobre vedia, že mám trochu iné ciele,“ zhodnotil triezvo Svitko a jedným dychom pokračoval.

„Vždy je to tak, že musím zvoliť správny pomer toho, ako budem riskovať. Dá sa určite riskovať aj viac, ako to robím ja, ale vidíte, Sunderland bol tentoraz v problémoch už na 40. kilometri a Dakar sa pre neho skončil. Mne to tento rok vypálilo na 12. miesto, rovnako ako vlani. Minulý rok sa mi však išlo lepšie. V tejto edícii bolo až príliš veľa kameňov, nemám ich rád ani po dvadsiatich rokoch. Celý život mám s nimi problém,“ povzdychol si rodák zo Zaškova, pre ktorého však tohtoročná edícia určite nebola najťažšia. „Určite to nebol najťažší Dakar... Ten som totiž zažil v Južnej Amerike. Tam boli fakt ťažké etapy. Reálne som potreboval aj regeneráciu. Veľa však urobí počasie a tento rok bolo hrozné - dážď, zima, bahno... Nič príjemné,“ uzavrel Svitko.

Svitko na Dakare:

2023 - 12. miesto

2022 - 12. miesto

2021 - 8. miesto

2020 - 11. miesto

2019 - odstúpil

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});