Hokejová legenda a skaut Dallasu Jiří Hrdina o útočníkovi Slafkovskom: Aj Jágr sa prvý polrok v NHL trápil

Trojnásobný víťaz NHL a majster sveta z roku 1985 Jiří Hrdina (65) zavítal cez víkend do Bratislavy, kde sa predstavil v zápase legiend ...
  • Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Trojnásobný víťaz NHL a majster sveta z roku 1985 Jiří Hrdina (65) zavítal cez víkend do Bratislavy, kde sa predstavil v zápase legiend pod holým nebom v rámci podujatia Kaufland Winter Games.

Dlhoročný skaut Dallasu v rozhovore prezradil, ako vníma takéto akcie, a vyjadril sa aj na adresu slovenskej draftovej jednotky Juraja Slafkovského (18).

FOTOGALÉRIA: Jíři Hrdina o Slafkovskom

Čo vravíte na Winter Games v Bratislave na futbalovom štadióne, prikývli ste na ponuku organizátorov bez problémov?

- Asi pred mesiacom ma oslovil Marián Bezák, či by som si prišiel zahrať za legendy Sparty proti Slovanu a, samozrejme, súhlasil som. Tieto zápasy pod holým nebom poznám dobre zo zámoria, kde sú veľmi populárne. A ukázalo sa aj teraz v Bratislave, že ľudia takúto šou majú radi, čoho výsledkom boli zaplnené tribúny.

Ako sa vám hralo, vládali ste?

- Parkrát do roka chodím hrať exhibičné stretnutia za starú gardu národného tímu a ešte máme s Martinom Dejdarom taký hobby tím hercov či spevákov, kde tiež máme viaceré podujatia. Takže sa udržujem v kondícii, a preto som tento duel zvládol.

Aj ste poznali hráčov vo výbere Slovana?

- Väčšinu z tých, proti ktorým som v minulosti hrával v lige či v reprezentácii, som, prirodzene poznal. Veľmi sa nezmenili. Vidno, že na sebe pracujú, pretože veľa kíl nepribrali. Horšie to bolo v našej kabíne, kde boli niektorí hráči, ktorým diéta trošku „tiekla“. (smiech)

Juraj Slafkovský musí nútene pauzovať.
Nepríjemné správy z kanadského Montrealu: Juraj Slafkovský si dlhší čas nezahrá Zobraziť článok

Už 30 rokov robíte v NHL skauta, najskôr pre Calgary a teraz už vyše 20 rokov pre tím Dallasu. Čo vravíte na Juraja Slafkovského? Prekvapilo vás, že sa stal draftovou jednotkou?

- To nie. Vedeli sme, že bude buď jednotka, alebo dvojka draftu. Keď po ňom siahol Montreal, neprekvapilo nás to.

Očakávali ste, že hneď začne v prvom tíme, alebo poputuje na farmu do AHL?

- Podľa mňa mohol odohrať v úvode pár súbojov na farme a potom ho mohli povolať do NHL. Aspoň takú filozofiu razíme u nás v Dallase, kde nechceme hneď týchto mladíkov hodiť do kotla. Na druhej strane, ak si vyberiete v prvom kole draftu takého talentovaného hráča, ktorý odohral skvelú olympiádu i majstrovstvá sveta, tak je ťažké ho nepostaviť v prvom mužstve.

Nela Lopušanová zahviezdila na nedávnych MS žien v hokeji do 18 rokov.
Famózna Lopušanová zaujala aj renomovaných zámorských expertov: Jej schopnosti sú jedinečné! Zobraziť článok

Štart v najlepšej lige sveta mal Slafkovský slušný, ale potom dlhé zápasy nebodoval. Prekvapenie?

- Do NHL vstúpil celkom dobre, ale treba povedať, že minikrízou si prejde každý hráč, ktorý začína v zámorí. Teraz ju má Slafkovský, ale určite bude v budúcnosti jeden z top hráčov Montrealu. Vôbec nemám oňho strach a veľmi sa teším, keď bude opäť strieľať góly. Len nie proti Dallasu. (smiech)

Niektorí odborníci ho porovnávajú s Jaromírom Jágrom, ktorý sám povedal, že vidí u Juraja črty, ktoré mal aj on v začiatkoch kariéry...

- Juraj je veľký hráč ako Jarda a vie si rovnako veľmi dobre prikryť puk, ktorý sa mu ťažko berie späť. Navyše má aj dobrú tvrdú strelu, takže v tomto sú podobní. Ale musím ešte povedať, že aj Jágr sa prvý polrok v Pittsburghu trápil, dokonca to vyzeralo aj na návrat do Čiech.

A potom ste prišli vy...

- (Smiech). Možno som mu trošku pomohol.

Na snímke hokejisti Juraj Slafkovský (vpravo) a Šimon Nemec.
Zámorský expert v tom má jasno: Presadí sa Slafkovský a Nemec v NHL? Zobraziť článok

Jiří Hrdina

  • narodený: 5. januára 1958 v Mladej Boleslavi
  • post: útočník
  • kluby: M. Boleslav, Sparta, Calgary, Pittsburgh
  • top úspechy: 3-krát víťaz NHL s Pittsburghom, majster sveta 1985, striebro na ZOH 1984
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});