Neuveriteľné: Najstaršia olympijská šampiónka oslávila 102. narodeniny!

Klobúk dole! Pani na tomto obrázku má naozaj 102 rokov! Hrdí sa stovkami rôznych triumfov, no dnes si maďarská športová gymnastka Ágnes ...

Klobúk dole! Pani na tomto obrázku má naozaj 102 rokov! Hrdí sa stovkami rôznych triumfov, no dnes si maďarská športová gymnastka Ágnes Keletiová najviac cení, keď jej povedia, že je najstaršou žijúcou olympijskou víťazkou.

Fotogaléria

Ágnes sa narodila v roku 1921 v Budapešti ako Ágnes Kleinová, rodina si neskôr zmenila meno na Keletiová. Športu sa venovala odkedy si vraj pamätá. Vyskúšala atletiku, šerm i gymnastiku. Všetky jej športové aktivity jej zakázali v roku 1940 pre jej športový pôvod.

Ako v nejednom rozhovore prezradila, vojnu prežila s falošnými papiermi. Jej otec a väčšina jej rodiny to šťastie nemala, zahynuli v Osvienčime. Ágnes, brata a matku zachránil z Budapešti švédsky diplomat.

K športu sa vrátila po druhej svetovej vojne a začala zbierať jednu medailu za druhou. Zranenie ju pripravilo o štart na OH 1948 v Londýne, no všetko si vynahradila o štyri roky neskôr v Helsinkách, kde mohla konečne predviesť čo v nej je. Získala zlato v prostných, striebro vo viacboji a bronz v tímovej súťaži.

Vrcholom jej kariéry však boli OH 1956 v Melbourne, kde obhájila zlato v prostných, pridala zlato na kladine a v tímovej súťaži. Stala sa najúspešnejšou pretekárkou hier a najstaršou gymnastkou, ktorá získala na OH zlatú medailu. Po Melbourne sa nevrátila do Maďarska, ale usadila sa v Izraeli, kde pracovala ako trénerka a vysokoškolská učiteľka. Na medzinárodnom fóre bola dlho rozhodkyňou a do gymnastického dôchodku odišla vo veku 75 rokov.

Ágnes Keletiová je päťnásobnou olympijskou víťazkou v gymnastike, maďarskou športovkyňou s najväčším počtom olympijských medailí a najúspešnejšou maďarskou gymnastkou všetkých čias. Svoje 102. narodeniny oslávila v plnom zdraví.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk