Starostliví rodičia Nely Lopušanovej o výchove športového multitalentu: Bábiky išli mimo, vždy chcela len hokejku!

Valcuje konkurenciu! Hokejistka Nela Lopušanová (14) je športový multitalent, ktorý narobil na MS 18 žien vo švédskom Östersunde poriadny ...
  • Zdroj: anl

Valcuje konkurenciu! Hokejistka Nela Lopušanová (14) je športový multitalent, ktorý narobil na MS 18 žien vo švédskom Östersunde poriadny vietor.

FOTOGALÉRIA: Starostliví rodičia Nely Lopušanovej: Bábiky išli mimo!

V troch zápasoch proti oveľa starším konkurentkám zaznamenala fantastických 9 (3+6) bodov. Slovenky mali navyše vo štvrtok na šampionáte pred sebou štvrťfinálový zápas so Švédkami (skončil sa po uzávierke).

Mama Slávka (44) a otec Jozef (42) Novému Času vyrozprávali príbeh svojej dcéry, ktorá podľa niektorých odborníkov môže talentom schovať do vrecka aj Juraja Slafkovského. 

„V podstate u nás v rodine nemal nikto také nadanie na šport, ako má Nela. Aj keď starší syn hrával hokej za A mužstvo v Žiline. Šport si našiel Nelu nejako sám,“ začali svoje rozprávanie pre Nový Čas rodičia Lopušanovci.

„Keď začala chodiť a videla u staršieho brata, že hrá hokej, tak hokejka a lopta boli zrazu jej. Namiesto dievčenských vecí sa hrala s tými bratovými a išlo jej to veľmi dobre už odmala. Proste chytila a vedela, ako sa vraví nadnesene,“ pochválil dcéru otec Jozef s tým, že hokej je pre ňu jednoznačná priorita, aj keď je to športový multitalent. V minulosti totiž hrávala aj futbal, florbal či hokejbal.

„V tomto štádiu sa už nestíha venovať niečomu inému. Futbal hrala asi do 13 rokov. A to isté bolo aj s florbalom, s ktorým skončila. Zostal možno už len hokejbal. Keď je prestávka v hokeji, tak hraje hokejbal. Priorita je však hokej. Hokejbal je len doplnkový - keď môže, tak ide pomôcť,“ dodal hrdý otec.

Obaja rodičia si pritom dobre uvedomujú, že Nela je generačný talent. „Áno, je, ale my sme to nadanie v nej videli odmala a očakávali sme, že bude medzi najlepšími na Slovensku, takže sme to aj tak trochu čakali,“ vysvetlila mama Slávka, podľa ktorej si Nela nič iné okrem športu nevie v budúcnosti predstaviť.

„Momentálne je deviatačka a riešime strednú školu. Má sen ísť do zahraničia... Zvažujeme preto možnosť trebárs športového gymnázia doma, ktoré by študovala na diaľku a hrala hokej v zahraničí. Ale premýšľame aj nad tým, či by sa to nedalo spojiť so školou vo svete."

„Pre dievčatá na Slovensku nemá hokej perspektívu, lebo podmienky tu nie sú dobré. V podstate ani vo svete nie sú nejaké extra. S dcérou máme však takú spoločnú víziu - ísť niekam do Ameriky, kde by sa cez štipendium dostala na univerzitu a doštudovala a žila potom v Amerike,“ uzavrel otec Jozef.

NELA LOPUŠANOVÁ

Narodená: 26. februára 2008 v Žiline

Výška/Hmotnosť: 170 cm/66 kg

Pozícia: útočníčka

Klub: MsHKM Žilina

Slovenské reprezentantky si na MS zahrajú o konečné 5. miesto.
Výstavný gól Lopušanovej reprezentantkám nestačil, zahrajú si o 5. miesto Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});