Mrak bojkotu nad OH 2024: Olympiáda v Paríži môže dostať poriadnu ranu

Je späť! Už sa zdalo, že slovo bojkot z olympijského slovníka vypadlo, je však znovu na scéne. Môže za to skutočnosť, že Medzinárodný ...
  • Zdroj: getty images

Je späť! Už sa zdalo, že slovo bojkot z olympijského slovníka vypadlo, je však znovu na scéne. Môže za to skutočnosť, že Medzinárodný olympijský výbor (MOV) chce povoliť účasť na olympiáde v Paríži v roku 2024 „čistým“ ruským a bieloruským športovcom.

Ak tieto snahy dostanú zelenú, už niekoľko krajín oznámilo, že zvážia bojkot športového sviatku. 

Hoci sa MOV snaží podporovať mierovú myšlienku, snahy, aby sa do Paríža dostali športovci Ruska a Bieloruska, teda agresorských krajín vo vojne na Ukrajine, nazval web Inside The Games rakovinou parížskej olympiády.

Podmienkou ich účasti by bolo, že nesmú byť zapletení do dopingu a nesmú sa podieľať na zverstvách na Ukrajine. „Na plán na prijateľné začlenenie ruských športovcov je ešte príliš skoro. Ukrajinskí spojenci skutočne v celej Európe majú oprávnené obavy,“ vyhlásil Gerhard Heiber, bývalý nórsky člen MOV, ktorý šéfoval ZOH v Lillehammeri 1994. „Áno, tieto krajiny sa môžu uchýliť k bojkotu. Putin je posadnutý športovým úspechom, takže vylúčenie ruských športovcov by ho mohlo primäť k ukončeniu nekontrolovateľného terorizmu,“ dodal Nór.

Celá situácia najviac zaujíma Paríž. Vyjadril sa k nej jeden z najuznávanejších komentátorov denníka L’Equipe Alain Lunzenfichter: „Tento postoj MOV môže zabiť hry v Paríži. Olympiáda nepotrebuje Rusko. Nie, keď vezmeme do úvahy hrôzy na Ukrajine.“ Šéf organizačného výboru OH 2024, bývalý skvelý vodný slalomár Tony Estanguet, sa momentálne k tejto záležitosti nevyjadruje. Drží jazyk za zubami a s napätím očakáva, či MOV svoj názor prehodnotí.

MOV po februárovej invázii Ruska na Ukrajinu odporučil svetovým športovým federáciám vyradiť ruských a bieloruských športovcov zo súťaží, sám však nesuspendoval národný olympijský výbor, ktorý je zodpovedný za vyslanie výpravy na OH. A tak nečudo, že z Ruska prichádzajú správy, že výprava už hľadá ubytovanie vo francúzskej metropole, kde je slávnostné otvorenie olympijských hier na programe v piatok 26. júla 2024.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});