Pätnásť hodín na štvorkolke je masaker! Juraj Varga priznal, že deň oddychu prišiel vhod všetkým

Organizátori motoristickej Rely Dakar v Saudskej Arábii zrušili sobotňajšiu 7. etapu pre kategóriu motocyklov a štvorkoliek.
  • Zdroj: MM Photo

Organizátori motoristickej Rely Dakar v Saudskej Arábii zrušili sobotňajšiu 7. etapu pre kategóriu motocyklov a štvorkoliek.

Dôvodom sú problémy s počasím a únava jazdcov. Slováci - motocyklista Štefan Svitko a štvorkolkár Juraj Varga sa v sobotu presunuli z Rijádu do Al Duwadimi po asfaltovej ceste. V nedeľu ich tam čaká pôvodne plánovaná špeciálka 7. etapy skrátená na 345 kilometrov.

Štefan Svitko počas pretekov Rely Dakar.
Organizátori Rely Dakar menia program: V sobotu sa pretekať nebude! Zobraziť článok

Jediný slovenský reprezentant v kategórii štvorkoliek Juraj Varga v piatkovej, najdlhšej etape tohtoročného Dakaru dokázal, že jeho príprava bola výborná. Do cieľa prišiel na 5. mieste. 

V tejto šiestej etape sa Jurajovi darilo jazdiť rýchle, pričom počas prvých približne sto kilometrov mu patrilo siedme miesto priebežného poradia. Na stodvadsiatom prvom kilometri sa posunul na piatu priečku a následne opäť spadol o priečku nižšie, na šieste miesto. Na posledných dvoch kontrolných bodoch, ako aj v cieli, mu patrilo piate miesto, čo ho zároveň posunulo aj na piate miesto priebežného poradia kategórie Quad.

Majster sveta Sýkora a vicemajster Zapletal prežili na Dakare pád do rokliny.
Majster sveta Sýkora a vicemajster Zapletal: Prežili pád do rokliny! Zobraziť článok

„Tento deň bol poriadny masaker. Na štvorkolke som bol asi pätnásť hodín, navyše ráno tu bola strašná zima, iba nejaké tri stupne Celzia. Potom sa trochu oteplilo, ale nie veľa. Celá etapa sa konala zase na piesku a v dunách. Išiel som tak, aby to bolo ako-tak bezpečné, ale zároveň aj dosť rýchle, čo sa mi aj darilo. Po miernom úseku nás čakal ešte viac ako tristo kilometrov dlhý prejazd do Rijádu a to všetko sa konalo v poriadne hustom daždi. Aj tu v Rijáde je všetko pod vodou, navyše sme sa motali asi hodinu okolo bivaku a nevedeli sme sa doň dostať. Takže deň fakt masaker,“ opísal poriadne namáhavú etapu Juraj Varga, ktorému prišlo vhod, že v sobotu sa presúvali po asfalte, no odpustené nič pelotón nemal.

V nedeľu motocyklistov a štvorkolkárov čakala 8. etapa, čiže špeciálka zo siedmej etapy, na 345 kilometrov.

Štefan Svitko v šiestej etape Rely Dakar s najlepším výsledkom sezóny.
Štefan Svitko na Rely Dakar stúpa rebríčkom nahor: V šiestej etape bol medzi TOP10! Zobraziť článok

Slováci v priebežnom poradí po 6. etape

motocykle: 13. Štefan SVITKO (KTM) +1:10:56 h

štvorkolky: 5. Juraj VARGA (Yamaha) +24:03

classic: 12. Juraj ULRICH/Ľuboš SCHWARZBACHER (Ulrich Schwarzbacher Dakar Team) 91

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});