Adam Gajan aj o tom, čo utíšilo plač v šatni po zdrvujúcej prehre s Kanadou: Z náhradníka najlepší brankár

Urobil si skvelé meno! Adam Gajan (18) získal cenu pre najlepšieho brankára hokejových MS hráčov do 20 rokov. S 93,6 percentnou úspešnosťou ...
  • Zdroj: TASR/AP

Urobil si skvelé meno! Adam Gajan (18) získal cenu pre najlepšieho brankára hokejových MS hráčov do 20 rokov. S 93,6 percentnou úspešnosťou zákrokov bol najlepší spomedzi všetkých.

FOTOGALÉRIA: Z náhradníka najlepší brankár

V štyroch dueloch dosiahol pôvodne náhradník priemer 2,4 inkasovaného gólu na zápas a slovenskému tímu pomohol k víťazstvám nad USA a Lotyšskom. Opora mužstva bol aj vo štvrťfinálovej prehre s Kanadou (3:4 pp). V rozhovore pre Nový Čas Gajan prezradil, čo sa dialo v šatni po zdrvujúcom vypadnutí.

Čo vám prebleslo hlavou v okamihu, keď Bedard vyrobil troch našich hráčov a rútil sa na vás rozhodnúť zápas?

- Snažil som sa mu vypichnúť puk, ale netrafil som. Potom mal už v podstate prázdnu bránu, takže zasúval do prázdnej. Po tom góle som necítil absolútne nič.

Pripravovali ste sa na neho nejako špeciálne?

- Bedard bol jednoznačne najlepší hráč na MS. Nemohol som sa však sústrediť len na neho a podceňovať ostatných. Pred zápasom som sa na neho špeciálne nepripravoval, ale vedel som, čo približne robí.

A čo vravíte na Slafkovského rivala - Shanea Wrighta?

- Popravde, Wrighta som si takmer vôbec nevšimol. Priemerný hráč v kanadskom tíme, v porovnaní s Bedardom vôbec nevyčnieval.

Shane Wright na MS juniorov nehral podľa predstáv.
Shane Wright končí v NHL: Klub ho poslal do juniorskej ligy Zobraziť článok

Čo ste si po prehre povedali s chalanmi v šatni?

- Väčšina chlapcov plakala, ale povedali sme si, že sme predviedli super výkon, za ktorý sa nebudeme hanbiť. Prekvapili sme naozaj asi celý hokejový svet. Tréner nám povedal, že mám dať hlavu hore, k veľkému úspechu chýbalo naozaj málo.

Na MS ste pôvodne ani nemali byť, nakoniec ste hrdina, ako to celé prežívate?

- Som rád, že som dostal šancu na takom veľkom turnaji. V repre som doteraz nikdy nechytal. Chytalo sa mi dobre, len škoda, že sme nevybojovali väčší úspech pre slovenský hokej.

Ako sa začal váš hokejový príbeh v USA, kde momentálne pôsobíte?

- Pred dvoma rokmi som sa rozhodol, že by som chcel ísť univerzitnou cestou. Vedel som, že tento rok musím ísť preto do Ameriky. Som vďačný, že som v tíme Green Bay Gamblers dostal šancu. Prišiel som tam a všetko sa nejako rozbehlo. Neboli to len MS, ale celá sezóna prebieha rýchlo.

Popri hokeji sa však venujete aj štúdiu na univerzite…

- Študujem na univerzite Green Bay vo Wisconsine, online. Mám tam skvelú pestúnsku mamu, ktorá mi s ňou pomáha. Neviem, či by som tú angličtinu sám zvládal, takže to mám vďaka nej trochu uľahčené. Neviem si však predstaviť, že by som robil niečo iné okrem hokeja. Škola ale musí byť, univerzitná cesta je pre brankára asi najlepšia. Čo sa týka NHL, to je ešte veľmi ďaleko, ale urobím pre to všetko.

Druhý Slovák

Adam Gajan sa stal druhým Slovákom s cenou pre najlepšieho brankára MS 20. Napodobnil tým Denisa Godlu, ktorý získal toto ocenenie v roku 2015.

Najlepší hráči (podľa direktoriátu):

- brankár: Adam Gajan (Slovensko)

- obranca: David Jiříček (ČR)

- útočník: Connor Bedard (Kanada)

O rok v B-skupine

O rok sa svetový šampionát uskutoční v Göteborgu a konečné poradie určilo aj zloženie skupín. Slováci budú súčasťou základnej B-skupiny a v 6-tisícovej hale Frölundaborg budú ich súpermi Česi, Američania, Švajčiari aj nováčik medzi elitou - Nóri. Zloženie A-skupiny: Kanada, Švédsko, Fínsko, Nemecko, Lotyšsko.

Slovenskí hokejisti zľava Peter Repčík, Jozef Kmec a Adam Žlnka.
Juniori spoznali skupinu na budúcoročných MS: Čakajú nás títo súperi! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});