Martinu Navrátilovú čaká druhý set proti najťažšiemu súperovi: Po rokoch znovu bojuje s rakovinou

Krutý začiatok nového roka! Ten má za sebou tenisová ikona Martina Navrátilová, ktorá na druhý deň nového roka oznámila svetu, že jej ...
  • Zdroj: Getty Images

Krutý začiatok nového roka! Ten má za sebou tenisová ikona Martina Navrátilová, ktorá na druhý deň nového roka oznámila svetu, že jej diagnostikovali rakovinu hrtana a prsníka po tom, čo jej v novembri objavili zdurenú lymfatickú uzlinu na krku. „Táto dvojitá pohroma je vážna, ale stále opraviteľná,“ povedala Navrátilová pre The Times.

Známa bojovníčka sľúbila, že bude bojovať zo všetkých síl, ktoré má, a dodala: „Dúfam v priaznivý výsledok.“ Jedna z najlepších tenistiek svetovej histórie verí, že pliagu menom rakovina zdolá aj v druhom sete ich vzájomného duelu.

Po prvý raz si krutú diagnózu, ktorej sa každý bežný smrteľník bojí, vypočula v roku 2010. Na oznámenie „Máte rakovinu“ zareagovala vtedy česká rodáčka s americkým pasom podľa vlastných slov po tridsiatich minútach plaču otázkou: „Dobre, čo budeme robiť ďalej? Ako to vyriešime?“

Dobrá rakovina

Vtedy mala 18-násobná grandslamová šampiónka šťastie, že jej bola diagnostikovaná neinvazívna forma karcinómu prsníka, známa pod skratkou DCIS. Sama potom hovorila o tom, že mala dobrú rakovinu. „Tá správa ma naozaj zrazila na zadok,“ prezradila vo vysielaní CNN vlani v októbri, ktorý je na celom svete mesiacom, v ktorom sa zvyšuje povedomie o rakovine prsníka. Vtedy už mala po operácii zvanej lumpektómia a aj po 30 dňoch ožarovania.

Pripomenula bezmocnosť, ktorú cítila. „Ako športovec si zvyknete, že keď sa zraníte, postarajú sa o vás a časom to bude v poriadku. Ale to v prípade rakoviny prsníka neplatí. Len dúfate, že lekári a prístroje robia svoju prácu najlepšie. Urobila som všetko, čo bolo v mojich silách,“ uviedla žena, ktorá na vrchole rebríčka strávila dohromady 332 týždňov.

Tvár kampane

Martina musela po liečbe zmeniť pár návykov, prestala piť kávu. Po vyliečení začala aj častejšie hovoriť o tejto chorobe. Dokonca sa stala tvárou celoeurópskej kampane My Time, Our Time (Môj čas, náš čas). Jej hlavnou úlohou je zvýšiť povedomie o dennodennej realite žien s pokročilou rakovinou prsníka.

A sama Navrátilová vyzývala ženy, aby si strážili svoj priestor, pozitívnu energiu a svoj čas. „Teraz som sa priblížila ešte viac k chorým ženám a spoločne zdieľame naše príbehy. Je veľkým povzbudením pre všetkých, keď vidia, že existuje aj život po rakovine,“ povedala v rozhovore pre magazín People Navrátilová, ktorá už opäť chytila tenisovú raketu do ruky a začiatkom decembra si dokonca zahrala proti svojej životnej partnerke, Miss ZSSR 1990 Julii Lemigovej (50) riadny tenisový zápas. O pätnásť dní neskôr zvestovala svetu tú najkrutejšiu novoročnú správu, že sa jej pliaga opäť vrátila.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});