Slováci zvíťazili nad Lotyšskom: Súperovi nedovolili skórovať a postupujú do štvrťfinále

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov postúpili do štvrťfinále MS.
  • Zdroj: TASR/AP

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov postúpili do štvrťfinále MS.

FOTOGALÉRIA: Slovensko - Lotyšsko

V piatok v kanadskom Monctone zdolali vo svojom treťom zápase na šampionáte Lotyšsko 3:0 a v tabuľke s určitosťou neskončia horšie ako na štvrtom mieste. Zároveň stále živia šancu na postup do vyraďovačky ako víťaz B-skupiny.

Na snímke Maxim Štrbák.
Úsmevný moment z MS juniorov: Maxim Štrbák prijal výzvu malého chlapca Zobraziť článok

V zápase sa blysol brankár Adam Gajan, ktorý zlikvidoval všetkých 27 striel súpera. Do vedenia poslal Slovákov Alex Čiernik v závere 1. tretiny, v tretej spečatili triumf kapitán Šimon Nemec a Filip Mešár.

Slovenskej "dvadsiatke" patrí so ziskom 6 bodov v tabuľke 3. miesto, Lotyši sú po odohratí štyroch zápasov s jedným bodom na 5. priečke a čaká ich boj o udržanie v elitnej kategórii. Zverenci Ivana Feneša sa vo svojom záverečnom skupinovom zápase stretnú v sobotu 31. decembra o 17.00 SEČ so Švajčiarskom.

MS do 20 rokov, B-skupina:
SLOVENSKO - Lotyšsko 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

Góly: 18. Čiernik (Repčík, Dvorský), 50. Š. Nemec (Mešár, L. Nemec), 58. Mešár. Rozhodovali: Yerkovich (USA), Harnebring - Persson (obaja Švéd.), Wyonzek (Kan.), vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky 1:0, oslabenia: 0:0, 3878 divákov.
SLOVENSKO: Gajan – Funtek, Š. Nemec, Nátny, Štrbák, Groch, Kmec, Bečár – L. Nemec, Petrovský, Mešár – Čiernik, Dvorský, Sýkora – Mišiak, Repčík, Žlnka – Šotek, Dej, Štefančík
Lotyšsko: Berzinš – Ozolinš, Hodass, Simanovičs, Fenenko, Mackevičs, Kazaks – Darzinš, Ločmelis, Lavinš – Dukurs, Veinbergs, Purmalis – Veckaktinš, Bukarts, Ravinskis – Cjunskis, Rullers, Vilmanis – Samitis, Silkalns
      
Slováci narazili od úvodu na dobre brániaci tím, Lotyši prehustili stredné pásmo a cez dôslednú obranu sa zverenci Ivana Feneša dostávali s ťažkosťami. Napriek tomu však mali viac z hry a aj prvú šancu, do ktorej sa dostal Šimon Nemec. Dopredu sa potom dostali aj Lotyši, konkrétne Dukurs, Gajan jeho pokus vytesnil. V 18. minúte mal šancu Libor Nemec, ale ujala sa až presilovková dorážka Čiernika a Slováci tesne pred koncom 1. tretiny otvorili skóre.
 

V prostrednej časti hry mali najskôr šancu Lotyši v presilovke, na opačnej strane zazvonila žŕdka po strele Mešára. V tejto fáze zápasu sa hrala vyrovnaná partia, v polovici stretnutia o tom hovoril aj pomer striel 11:11. Mešár mal smolu aj pri ďalšej strele v 33. minúte, po jeho pokuse opäť zazvonila žŕdka. Pri tejto početnej výhode po chybe Štrbáka ušiel Ločmelis, ale Gajan ho v nájazde vychytal. Záver 2. tretiny patril lotyšským hokejistom, aj zásluhou Gajana sa stav nezmenil.
 

Tretia časť ponúkla najmenej hokejovej krásy. Lotyši sa snažili rôznymi spôsobmi dostávať do ofenzívy, v tomto zápase potrebovali zvíťaziť za tri body, ale chýbala im energia a Slováci navyše veľmi takticky a najmä disciplinovane bránili. Súpera napokon zlomili v 50. minúte, keď Mešár zaviezol puk do pásma, počkal si na korčuľujúceho Nemca a slovenský obranca definitívne rozhodol. Mešár potom ešte spečatil triumf gólom do prázdnej bránky.
      
      tabuľka:
      1. Fínsko       3 2 0 1 0  10:5  7 *
      2. USA          3 2 0 0 1  13:9  6 *
      3. SLOVENSKO    3 2 0 0 1  11:8  6 *
      4. Švajčiarsko  3 0 2 0 1   7:9  4 *
      
      5. Lotyšsko     4 0 0 1 3  4:14  1
      * postup do štvrťfinále

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});