Náš gólman nemal na MS ani štartovať a teraz vychytal senzačný triumf nad USA: Z diváka Gajana hviezda zápasu!

Debut ako hrom! Tréneri hokejovej dvadsiatky sa rozhodli do súboja s top favoritom na zlato USA nasadiť do bránky Adama Gajana (18), ...
  • Zdroj: hockeyslovakia

Debut ako hrom! Tréneri hokejovej dvadsiatky sa rozhodli do súboja s top favoritom na zlato USA nasadiť do bránky Adama Gajana (18), ktorý prvý duel na MS s Fínskom (2:5) sledoval iba z tribúny. A tento ťah im vyšiel parádne. Gajan zlikvidoval 33 striel súpera a bol hlavným strojcom nášho senzačného triumfu 6:3 nad zámorským celkom.

FOTOGALÉRIA: Na MS nemal ani štartovať: Z diváka Gajana hviezda zápasu!

Po súboji ho dokonca vyhlásili za hráča zápasu. Dnes čaká mladých Slovákov o 17.00 h tretí duel v B-skupine proti Lotyšsku. Ak vyhráme, štvrťfinále máme už isté!

Možno to bude príbeh ako z rozprávky. Reč je o mladom brankárovi Adamovi Gajanovi, ktorý predviedol proti USA vynikajúci výkon a potešil nielen fanúšikov, ale aj trénerský štáb.

A to pôvodne vôbec nemal na svetovom šampionáte ani štartovať. Vedenie výpravy ho pár dní pred začiatkom turnaja povolalo do kádra namiesto gólmana Jána Koreca.

„Všetko sa udialo veľmi rýchlo, bolo to pre mňa nečakané, ale som rád, že tu môžem byť. Ak dostanem šancu, budem sa snažiť chytať čo najlepšie, aby som pomohol tímu k víťazstvám,“ vyjadril sa pred pár dňami pre hockeyslovakia Gajan.

A šanca prišla už v druhom vystúpení v B-skupine, keď po prehre s Fínskom nepresvedčil brankár Patrik Andrisík a duel dochytal Matej Marinov. „Už pred turnajom sa vedelo, že máme v kádri menej skúsených gólmanov. Tréneri sa po prehre s Fínskom rozhodli pre Adama Gajana a mali šťastnú ruku. Hoci bol v úvode trošku nervózny, jeho výkon postupne gradoval."

„Je to vysoký gólman, výborne sa hýbe a dobre narába aj hokejkou. Bol to celkovo jeho debut v reprezentácii a ukázal sa v dobrom svetle. Treba však ostať pri zemi, jeden zápas nerobí celý turnaj a treba tento výkon potvrdiť,“ vyjadril sa bývalý úspešný brankár Rastislav Staňa.

Gajan podržal náš tím najmä v tretej tretine, keď zneškodnil 14 striel. Na otázku, aký to je pocit, že z tribúny ide na druhý deň do bránky, Staňa odvetil: „Adam určite dostal od trénerov vopred vedieť, že bude proti USA chytať. Nebolo to rozhodnutie z minúty na minútu. Bodaj by mal Gajan taký príbeh ako Pavol Rybár na olympiáde v Pekingu. Tiež začal ako trojka, bol na tribúne a potom vychytal bronz.“

Rodák z Popradu zneškodnil proti USA 33 striel a inkasoval iba trikrát. „Bol to veľmi náročný duel, ale som rád, že sme vyhrali. V závere tretej tretiny som už bol dosť unavený, mal som aj nejaké kŕče,“ zhodnotil svoj debut v juniorskej reprezentácii šťastný Gajan.

Slovenský hokejista Samuel Honzek (vľavo) a hráč USA Tyler Boucher bojujú o puk v zápase základnej B-skupiny Slovensko - USA.
Obavy v juniorskej reprezentácii: Príde Slovensko o kľúčového útočníka? Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});