Slovenských hádzanárov čaká Karpatský pohár: V Rumunsku chcú naberať skúsenosti

Hádzanári Slovenska majú v závere roka nabitý program. Po štvordňovom sústredení v maďarskom Lipóte vyplnenom tréningmi ich čakajú už ...

Hádzanári Slovenska majú v závere roka nabitý program. Po štvordňovom sústredení v maďarskom Lipóte vyplnenom tréningmi ich čakajú už zápasové previerky.

Fotogaléria

Najbližšie sa predstavia v dvoch stretnutiach na medzinárodnom turnaji v Rumunsku. Slováci sa po vianočných sviatkoch zišli v utorok ráno v Bratislave, odkiaľ sa vzápätí vybrali do mesta Oradea, kde budú 28. - 29. decembra účastníkmi Karpatského pohára.

„Na turnaji odohráme dva medzinárodné zápasy, v ktorých môžu mladí hráči nabrať cenné skúsenosti a vyskúšať si hru proti rôznym štýlom hádzanej. Ako som už dávnejšie povedal, musíme im dať šancu odohrať aspoň 25 duelov na medzinárodnej úrovni, aby získali skúsenosti potrebné na súboje na vyššej úrovni. Na druhej strane je to zároveň príležitosť zistiť, ako sa prispôsobujú hernému konceptu, ktorý chceme rozvíjať a ďalej na ňom pracovať," uviedol Fernando Gurich, ktorý nemá z rôznych príčin k dispozícii najsilnejší káder.

V nominácii na poslednú chvíľu prišlo k jednej zmene. Do Rumunska nepocestuje považskobystrická spojka Ivan Bystrický, namiesto neho figuruje v nominácii najlepší extraligový strelec, krídelník HK Kúpele Bojnice Juraj Briatka.

„Nebudem hovoriť o hráčoch, ktorí tu nie sú. Je zbytočné sa sťažovať. Chcem venovať pozornosť a pracovať s tými, ktorých máme teraz k dispozícii a tých sa budeme snažiť posúvať ďalej. Turnaj je pre nás dobrou previerkou. Pokračujeme v príprave na kvalifikáciu ME, marec a apríl sú pre nás priorita."

Jeho zverenci v stredu 28. nastúpia o 18.15 h SEČ proti domácim Rumunom. „Nepatria momentálne medzi top tímy, ale stále majú svoju kvalitu, v kádri je viacero mladých a zaujímavých hráčov,“ skonštatoval španielsky kouč. Výsledok stredajšieho duelu rozhodne, či sa Slováci vo štvrtok predstavia v súboji o víťaznú trofej (18.15 h) alebo budú bojovať o 3. miesto (16.00 h). Ich súperom bude jeden z dvojice Alžírsko - Egypt.

„Súperov veľmi nepoznáme, ale očakávam, že to už aj v súboji s Rumunmi, ktorí majú v kádri hráčov z Dinama Bukurešť, môže byť vyrovnané," poznamenal tvorca hry španielskej Navy Tomáš Smetánka, ktorý sa pripojil k národnému tímu po vianočných sviatkoch. To isté platí aj o brankárovi Michalovi Martinovi Konečnom, ktorý predtým absentoval zo zdravotných dôvodov.

„Do reprezentácie sa vždy teším. Mrzelo ma, že som na predchádzajúce sústredenie nemohol prísť. Dúfam, že teraz pomôžem chalanom čo najviac. V uplynulých dňoch som si hádzanársky tréning nahrádzal cvičením v posilňovni a strečingom. Verím, že teraz rýchlo nabehnem už aj do klasickej hádzanárskej prípravy. S Lukášom Ľubom sme kamaráti, verím, že utvoríme kvalitnú brankársku dvojicu," zaželal si gólman rakúskeho Ferlachu, ktorý sa ešte vyjadril aj k významu prípravných duelov pre slovenský tím:

„Pre nás je dôležité hrať zápasy. Potrebujeme naberať hernú prax, dostať herný systém do krvi, takže je jedno proti komu hráme." Reprezentačný dres si po dlhšom čase oblečie pivot Marek Páleš. „Nominácia ma určite potešila, do reprezentácie som prišiel s príjemnými pocitmi. Ja to ani neberiem, že je to po dlhšej dobe. Nie sme v najsilnejšom zložení, ale v zápasoch budeme chcieť praktizovať vysunutú obranu. Je to pre nás niečo nové, musíme to skúšať najmä v stretnutiach," uviedol hráč HK Kúpele Bojnice.

Ani v úvode nového kalendárneho roka nebudú slovenskí hádzanári bez medzinárodnej konfrontácie. V Trnave ich 8. januára čaká súboj s Čile a 14. - 15. januára v Kutnej Hore dvojzápas s Českom.

Program Karpatského pohára v Oradei (28. - 29. 12. 2022):

streda 28. 12. - semifinále: 16.00 h Egypt - Alžírsko, 18.15 h Rumunsko - Slovensko

štvrtok 29. 12. - zápasy o umiestnenie: 16.00 h duel o 3. miesto, 18.15 finále

Nominácia hádzanárov Slovenska na medzinárodný turnaj v Rumunsku (27. – 29. 12. 2022):

Brankári: Michal Martin Konečný (SC Kelag Ferlach/Rak.), Lukáš Ľuba (HC Sporta Hlohovec).

Pivoti: Matúš Moravčík (HC Dukla Praha/ČR), Marek Páleš (HK Kúpele Bojnice).

Krídla: Erik Fenár (Tatran Prešov), Lukáš Péchy (HC Sporta Hlohovec), Tomáš Dévai (MHC Štart Nové Zámky), Juraj Briatka (HK Kúpele Bojnice), Daniel Polák (HK Agro Topoľčany).

Spojky: Jakub Prokop, Tomáš Smetánka (obaja Viveros Herol Balonmano Nava/Šp.), Jakub Mikita (FTC Budapešť/Maď.), Martin Potisk (HE-DO B.Braun Gyöngyös/Maď.), Marek Hniďák (HK FCC Město Lovosice/ČR), Marek Hlinka (HC Dukla Praha/ČR), Marián Hajko (TJ Sokol Nové Veselí/ČR), Andrej Sloboda (MŠK Považská Bystrica), Marek Korbel (ŠKP Bratislava).

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});