MOV odložil voľbu usporiadateľa ZOH 2030: Kto po Miláne a Cortine?

Odklad rozhodnutia prekvapil menej ako jeho dôvod! Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odložil voľbu usporiadateľa zimných olympijských ...
  • Zdroj: olympics.com

Odklad rozhodnutia prekvapil menej ako jeho dôvod! Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odložil voľbu usporiadateľa zimných olympijských hier v roku 2030 s ohľadom na klimatické zmeny a s nimi súvisiace problémy zimných športov. Rozhodnutie malo padnúť na budúcoročnom zasadaní MOV v Bombaji.

Výkonný riaditeľ olympijských hier Christophe Dubi pred pár dňami uviedol, že odloženie voľby dá výberovej komisii viac času na preverenie všetkých faktorov a na rozhovory s expertami, zainteresovanými medzinárodnými federáciami a národnými olympijskými výbormi.

Výkonná rada MOV riešila globálne otepľovanie a jeho dôsledky pre zimné športy. Diskutovalo sa aj o možnosti, že by sa zimné olympiády točili len medzi určitými mestami a regiónmi. Ako možnou podmienku Dubi uviedol, že záujemca o organizovanie ZOH bude musieť preukázať, že v dobe hier u neho v desaťročnom intervale panujú priemerné teploty pod bodom mrazu. MOV pripustilo aj také riešenie, že udelí zároveň usporiadateľstvo pre roky 2030 a 2034.

Ako je známe, najbližšiu zimnú olympiádu privíta o štyri roky Taliansko, a to v Miláne a Cortine d'Ampezzo. O nasledujúci cyklus prejavili záujem tri mestá, ktoré už majú skúsenosť s bielym sviatkom športovcov. Sapporo hostilo ZOH v roku 1972, Vancouver v r. 2010 a Salt Lake City v r. 2002.

Kto chce ZOH 2030?

Salt Lake City – predtým 2002

Sapporo -1972

Vancouver - 2010

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk