Slávne cyklistické preteky sa v roku 2024 neskončia v Paríži: Olympiáda vyhnala Tour do Nice

Francúzska metropola oznamuje jednu novinku za druhou. Všetky súvisia s olympiádou, ktorú Paríž bude hostiť v roku 2024. Hry pod piatimi ...

Francúzska metropola oznamuje jednu novinku za druhou. Všetky súvisia s olympiádou, ktorú Paríž bude hostiť v roku 2024. Hry pod piatimi kruhmi sa dotknú aj najslávnejšieho francúzskeho športového podujatia, a to cyklistickej Tour de France.

Fotogaléria

A to dosť výrazne. Slávne preteky nebudú mať v olympijskom roku cieľ v Paríži na Champs-Elysées.

Cyklistický pelotón „Starej dámy“ bude mať cieľ mimo Paríža prvý raz od roku 1905! Cieľ bude v Nice. Správu priniesol ako klebetu taliansky portál gazzetta.it prvý raz v júni, no potvrdenie prišlo až v závere roka.

Nezvyčajný bude cieľ i formát poslednej etapy, v ktorej sa už posledné roky nič nedialo okrem záverečného šprintu na Elyzejských poliach. V roku 2024 Tour de France vyvrcholí časovkou jednotlivcov, ktorá môže konečným poradím zamiešať. Naposledy jazda proti chronometru rozhodovala v roku 1989, keď Francúzovi Fignonovi zobral žltý Američan Lemond o osem sekúund, čo je dodnes najmenší rozdiel v histórii.

Olympijský víťaz v dráhovej cyklistike Anton Tkáč († 71).
Slovenský šport zasiahla tragická správa: Zomrel legendárny cyklista a olympijský víťaz († 71) Zobraziť článok

Oproti iným rokom sa v poradí 111. ročník Tour v olympijskom roku začne o týždeň skôr. Premiérový štart z Talianska je vo Florencii naplánovaný na 29. júna, posledná etapa na 21. júla, päť dní pred začiatkom olympiády v Paríži.

Mimo Paríž končila Tour len v prvých dvoch ročníkoch v r. 1903 a 1904, ktoré vyvrcholili vo Ville d'Avray. Potom už bol cieľ Tour vždy v metropole Francúzska. V r. 1906 až 1967 v Parku princov, potom na velodromu Cipale (1968-1975) a od roku 1975 na Champs-Élysées.

Organizátori sa s touto zmenou zmierili, ale okamžite vyhlásil rieidiľ Tour Christian Prudhomme: „Tešíme sa, že pri príležitosti 50. výročia prvého dojazdu na Champs bude v roku 2025 Paríž a Champs-Élysées zasa späť!“

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});