Hlavaj prežil rozprávkový debut v reprezentácii: Ani som o tom nesníval!

Slovenský hokejový brankár Samuel Hlavaj (21) zaznamenal vo svojom prvom zápase v reprezentačnom A-tíme čisté konto. Vo štvrtkovom úvodnom ...

Slovenský hokejový brankár Samuel Hlavaj (21) zaznamenal vo svojom prvom zápase v reprezentačnom A-tíme čisté konto. Vo štvrtkovom úvodnom stretnutí na domácom Vianočnom Kaufland Cupe v Bratislave pomohol mužstvu k vysokému triumfu nad Nórskom 6:0.

Fotogaléria

Dvadsaťjedenročný Hlavaj, ktorý v tejto sezóne bojuje v Slovane Bratislava o miesto v bránke s Kanaďanom Jaredom Coreauom, napodobnil Andreja Košarišťana. Ten 11. novembra 2018 na Nemeckom pohári vo svojej premiére v národnom tíme vychytal nulu proti Nemecku pri víťazstve 2:0. "Je to krásny pocit a ani som nesníval o takomto debute. Najťažší zákrok bol pre mňa v prvej tretine, keď mali Nóri strelu spomedzi kruhov. Chalani hrali výborne defenzívne, veľa striel zblokovali a pomohli mi," uviedol Hlavaj, ktorý porovnal medzinárodnú úroveň s domácou súťažou: "Liga majstrov aj reprezentácia sú kvalitnejšie ako naša extraliga. Nóri hrali dobrý hokej."

Stopercentný výkon mladého brankára ocenil aj jeho kouč v Slovane a asistent trénera Craiga Ramsayho na reprezentačnej úrovni. "Je to pre neho povzbudenie a musí získať sebavedomie, pretože odchytal skvelý zápas. Nemal veľa striel, čo je pre brankára ťažké, ale hlavne počas oslabení vytiahol dobré zákroky a bol istotou. Pomohol tímu k výraznemu výsledku," pochválil Hlavaja Ján Pardavý.

Obranca Tampy Bay Erik Černák (vpravo) odohral viac ako 18 minút so ziskom troch plusových bodov.
Tampa s Černákom slávila štvrtú výhru za sebou, Tatar a Slafkovský nebodovali Zobraziť článok

Zo šiestich gólov domáceho tímu dali až tri útočníci zo slovenskej Tipos extraligy - Viliam Čacho z Dukly Trenčín, Alex Tamáši z Banskej Bystrice a premiérový gól v najcennejšom drese zaznamenal Maroš Jedlička zo Zvolena. "Hrali sme dobre dozadu, aj keď súper mal šance. Podržal nás brankár Hlavaj, ktorý podal stopercentný výkon. Proti Lotyšom chceme hrať rovnako ako proti Nórom, strieľať na bránku, keďže nám to padá. Sme ofenzívne mužstvo a chceme sa tlačiť do bránky," uviedol Jedlička, ktorý nastupoval v druhom útoku s Tamášim a Martinom Bakošom.

Slováci zabojujú o triumf v záverečnom zápase na turnaji proti Lotyšom v sobotu o 13.00 h. V piatok je na programe duel Lotyšov s Nórmi. "Myslím si, že ten ďalší zápas bude ťažší. Lotyši sú kvalitnejší tím, ktorý dokáže potrestať chyby. Musíme byť silnejší na puku a hrať viac v ich pásme," konštatoval kapitán SR Peter Cehlárik, na ktorého nadviazal Pardavý.

"Potrebujeme zopakovať výkon z duelu proti Nórom. Myslím si, že keď sa chalani pripravia zodpovedne v hlavách aj fyzicky na tento zápas, tak ho zvládneme." V zostave sa neočakávajú výraznejšie zmeny, no v bránke s veľkou pravdepodobnosťou dostane priestor Stanislav Škorvánek. Pre 26-ročného brankára Michaloviec to bude rovnako ako u Hlavaja premiérový duel v reprezentačnom A-tíme.

Na snímke vľavo Róbert Lantoši a Viliam Čacho (obaja Slovensko) sa tešia po strelení gólu.
Nórom na úvod zaspieval slovenský kanárik: Hlavaj pri debute s čistým štítom Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});