Historicky prvý postup afrického tímu do semifinále: Maročanom by tlieskala aj Šeherezáda!

Tento príbeh by sa mal dostať do rozprávky Tisíc a jedna noc a futbalistom Maroka by určite tlieskala aj pôvabná Šeherezáda! Svet má ...

Tento príbeh by sa mal dostať do rozprávky Tisíc a jedna noc a futbalistom Maroka by určite tlieskala aj pôvabná Šeherezáda! Svet má nových arabských hrdinov, ktorí mali byť na MS v Katare do počtu, no napokon ukončili veľké plány favorizovaného Belgicka, Španielska a Portugalska a ako prví Afričania sa pokúsia prebojovať do finále mundialu.

FOTOGALÉRIA: Historicky prvý postup afrického tímu do semifinále

Futbalisti Maroka si uvedomujú, že svojím ťažením pobláznili oveľa viac ľudí než len svojich krajanov. „Predtým nás podporovali len Maročania, teraz už aj Afričania a Arabi,“ priznal tréner Walid Regragui.

Náhoda? Nie!

Úspech vyslancov kráľovstva zo severu Afriky je iste na prvý pohľad šokujúci. Podrobnejšie pátranie však presvedčí, že zasa o takú veľkú náhodu nejde. Ako najzásadnejšie rozhodnutie bolo hľadať a prehovárať po svete futbalistov s marockými koreňmi.

Výsledkom tejto práce je neuveriteľne kozmopolitná partia, hneď 14 z 26 aktuálnych reprezentantov sa narodilo mimo Maroka. Brankár Bounou pochádza z Kanady, bek Hakimi zo Španielska, líder ofenzívy Ziyech z Holandska a kouč Regragui sa narodil vo Francúzsku, rovnako ako osem ďalších marockých hráčov.

Neznámy mág

Súčasné mužstvo by nefungovalo tak, ako funguje, keby tri mesiace pred MS nevyhodil marocký zväz bosnianskeho kouča Halilhodžiča, ktorý vybojoval postup. Tím zveril neznámemu Regraguimu, ktorý predtým viedol iba marocké kluby a katarský Al-Duhail.

To on je podľa francúzskych médií tým mágom, ktorý dal dohromady partiu, ktorá sa postarala o najväčšiu senzáciu MS 2022 a ktorej sila sa vraj postupom do semifinále nekončí. Veď Maroko ťahá sériu 12 zápasov bez prehry, v piatich súbojoch na MS 2022 inkasoval iba raz, aj to bol „vlastenec“ s Kanadou (2:1).

„Stávame sa tímom, ktorý každý miluje. Potvrdzujeme, že úspech sa môže dosiahnuť, ak ukážete srdce, túžbu a vieru. Mnohí povedia, že sme dosiahli zázrak, no my sme neinkasovali proti Belgicku, Španielsku či Portugalsku, a to je výsledok tvrdej práce,“ povedal tréner, ktorého zverenci sa tešia na stredu, na semifinále s obhajcom titulu z Francúzska.

Opäť aj výtržnosti

Oslavy historického postupu marockých futbalistov vyústili znovu do stretov s políciou. A to najmä v Paríži, kde sa na Champs-Elysées zhromaždilo viac ako 20 000 ľudí. Z tohto davu začali lietať svetlice a iné predmety na poriadkové služby.

Podľa denníka Le Parisien polícia zadržala asi 80 osôb najmä pre masívne nekontrolované použitie pyrotechniky. Paríž sa už dnes chystá na stredajšie semifinále Francúzsko - Maroko.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk