Škola zraneného žiaka má na incident iný názor: Bránite násilné správanie reprezentantov!

Nevinný školský zápas sa skončil krvavou bitkou a operáciou! V stredu sa v Mestskej športovej hale v Nitre uskutočnil florbalový duel ...
  • Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Nevinný školský zápas sa skončil krvavou bitkou a operáciou! V stredu sa v Mestskej športovej hale v Nitre uskutočnil florbalový duel medzi strednými školami z Nitry a zo Zlatých Moraviec.

FOTOGALÉRIA: Florbal

V drese domácich sa objavili aj dvaja hokejisti spod Zobora a reprezentanti do 20 rokov Adam Sýkora (18) a Ondrej Molnár (17).

Prvý z nich bol v lete draftovaný do NHL klubom NY Rangers, druhý je jedným z favoritov na 1. kolo v roku 2023. V závere súboja sa podľa svedkov po tvrdom zákroku na Sýkoru strhla na ihrisku šarvátka, do ktorej sa zapojil aj Molnár. Po nej ostal zakrvavený, so zlomenou sánkou a s vybitými zubami ležať hráč Zlatých Moraviec Bohumír Š. Incident už rieši aj polícia!

Hokejisti Nitry mali v stredu dobrovoľný tréning a na prosbu tamojšej strednej školy dalo vedenie klubu útočníkom Ondrejovi Molnárovi a napokon aj Adamovi Sýkorovi povolenie nastúpiť na florbalový zápas. Pôvodne pekné gesto sa však zvrtlo na nechutný incident. Pár sekúnd pred koncom zápasu medzi školou z Nitry a gymnáziom zo Zlatých Moraviec došlo na ihrisku aj mimo neho ku krvavej šarvátke a následne dobitého súpera hospitalizovali.

„Deväť sekúnd pred koncom bol Adam Sýkora pri útočnej akcii faulovaný, v dôsledku čoho preletel cez mantinel a skončil na zemi. Rozhodca avizoval faul. Adam sa zdvihol a pristúpil k hráčovi, ktorý ho atakoval a ústne ho upozorňoval, že to bolo cez čiaru, lebo jemu samotnému hrozilo zranenie. Vzápätí sa hráči Moraviec zhŕkli okolo Adama. Naši hráči vrátane Molnára pribehli k nim, aby Adama bránili. Situácia sa stala neprehľadnou a  prerástla do vzájomného strkania, ktoré organizátori do dvadsiatich sekúnd ukončili,“ uviedla za organizátora stretnutia učiteľka strednej športovej školy Nitra Eva Stümpelová.

Slovenský útočník Adam Sýkora v drese HK Nitra.
Útočník Nitry Adam Sýkora o sezóne i blížiacich sa MS: Bez košíka som viac krvavý! Zobraziť článok

„Prvý úder dostal do tváre Molnár, má roztrhnutú peru. Ondro úder opätoval, nanešťastie neprimeranou silou, čím spôsobil zranenie protihráčovi. Konal neúmyselne, v zápale boja a vo vybičovanej atmosfére. Svoj skutok oľutoval a úprimne sa ospravedlnil. Situácia našich chlapcov mrzí o to viac, že bojovali za školu. Je nám ľúto, že sa sociálnymi sieťami šíria nepravdy, ktoré poškodzujú nielen našu školu, ale i slovenský hokej,“ doplnila Stümpelová.

Iní svedkovia však jej informácie spochybňujú a označujú ich za jednostranné. Podľa nich Sýkora hráčovi súpera nedohováral, ale ho chytil za krk. Celým incidentom sa zaoberá už aj polícia, ktorá podľa našich informácií prijala aj trestné oznámenie a vypočula Ondreja Molnára, ktorý má byť o pár dní oporou reprezentácie na MS 20 v Kanade.

„V florbalovom ihrisku Mestskej športovej haly v Nitre došlo k prečinu výtržníctva v súbehu s ublížením na zdraví. Polícia okolnosti vyšetruje, preto nebudeme k doposiaľ zisteným skutočnostiam poskytovať žiadne bližšie informácie,“ znie stanovisko polície. Vedenie HK Nitra k udalosti stanovisko nezaujalo, ale podľa našich informácií sa Molnár na súpiske v ligovom zápase proti Popradu neobjaví. Zranený stredoškolák zo Zlatých Moraviec včera absolvoval operáciu čeľuste a zo zranení sa môže zotavovať aj niekoľko dní. Ďalší boli po ošetrení prepustení.

Môžu prísť o majstrovstvá sveta?

Obaja hokejisti Sýkora a Molnár by mali reprezentovať slovenský hokej na blížiacom sa svetovom šampionáte juniorov v Kanade. Nový Čas oslovil hokejový zväz, či im tento skrat môže uškodiť.

„O spomínanom incidente zhromažďujeme informácie, následne ich vyhodnotíme a k danej veci zaujmeme konkrétne stanovisko,“ vyjadril sa Nová Čas hokejový zväz.

Napadnutý žiak: Prvé slová po krvavom útoku!

„Ďakujem všetkým za obrovskú podporu. Už som po operácii a zatiaľ sa cítim celkom dobre,“ napísal na sociálnu sieť napadnutý hráč Bohumír Šabík.

Stanovisko Gymnázia v Zlatých Moravciach

Svoju verziu incidentu vyjadrilo v stanovisku aj Gymnázium v Zlatých Moravciach. Uvádzame ho v plnom znení:

"Reagujeme na príspevok Strednej športovej školy. Zápas sa hral podľa pravidiel, po bežnom faule (aké boli z oboch strán viackrát v priebehu zápasu) náš žiak išiel na trestnú lavicu a bol napadnutý zozadu hráčom z Nitry, ktorý ho chytil pod krk.

Keď chceli tomu naši žiaci zabrániť, rozbehla sa bitka zo strany hráčov z Nitry, aj tých čo sedeli na lavičke. Náš zranený žiak, ktorého si pravdepodobne pomýlili s faulujúcim hráčom, skončil s trojitou zlomeninou sánky a vybitými zubami. Výtržníctvo zo strany hráčov z Nitry pokračovalo ďalej, keď dokopali ešte ďalšieho hráča na zemi.

Brániť násilné správanie reprezentantov a využívať na to nepravdivé informácie nie je správne. K tomuto incidentu nemuselo vôbec dôjsť, keby rozhodcovia včas zasiahli a neprizerali sa danej situácii.

Je veľmi smutné, že k takémuto incidentu vôbec došlo a veľmi nás mrzí, že organizujúca škola, ktorá mala zabezpečiť korektný priebeh súťaže, zle vyhodnotila danú situáciu a neobjektívne stojí na strane svojich hráčov, čo môžu potvrdiť účastníci ďalších piatich škôl."

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});