Organizátori Wimbledonu doplatili na Rusov a Bielorusov: Mastná pokuta!

Usporiadatelia Wimbledonu dostali pokutu 820-tisíc libier (asi 950-tisíc eur). Vedenie mužského okruhu ATP podľa agentúry Reuters potrestalo ...
  • Zdroj: TASR/AP

Usporiadatelia Wimbledonu dostali pokutu 820-tisíc libier (asi 950-tisíc eur). Vedenie mužského okruhu ATP podľa agentúry Reuters potrestalo organizáciu Lawn tennis Association (LTA) za to, že kvôli invázii na Ukrajinu vylúčila z tohtoročného ročníka ruských a bieloruských tenistov.

"Sme tým hlboko sklamaní. Podľa ATP nie je invázia na Ukrajinu dostatočne závažnou situáciou a rovnako neuznala ani postoj športovej komunity a britskej vlády," uviedla vo vyhlásení LTA.

Okrem Wimbledonu boli ruskí a bieloruskí tenisti vylúčení z britských turnajov na tráve, ktoré predchádzali londýnskemu grandslamu. Podľa ATP však nešlo o férové rozhodnutie a mohlo by byť nebezpečným precedensom.

Vylúčenie sa týkalo tiež ruských a bieloruských tenistiek, preto sa vedúce organizácie oboch okruhov ATP aj WTA rozhodli neudeľovať za tohtoročný Wimbledon body do svetového rebríčka.

LTA sa zastala britská ministerka kultúry Michelle Donelanová. "Šport nemôže byť zneužívaný na legitimizáciu smrtiaceho útoku, preto musia mať ruskí a bieloruskí reprezentanti zákaz štartovať v iných krajinách," citovala ju agentúra Reuters.

"A hoci inváziu odsúdil celý svet, oba tenisové okruhy to vidia inak. Toto je zlý krok od ATP aj WTA. Ich vedenie by sa malo dôkladne zamyslieť nad tým, aký tým vysielajú signál a postoj prehodnotiť," pridala Donelanová.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});