Zrodilo sa najväčšie prekvapenie šampionátu: Maroko po penaltovom rozstrele vyradilo Španielov!

Futbalisti Maroka sa prvýkrát v histórii prebojovali do štvrťfinále MS. V utorkovom osemfinálovom dueli šampionátu v Katare zdolali Španielsko ...
  • Zdroj: TASR/AP

Futbalisti Maroka sa prvýkrát v histórii prebojovali do štvrťfinále MS. V utorkovom osemfinálovom dueli šampionátu v Katare zdolali Španielsko 3:0 v jedenástkovom rozstrele, keď sa v riadnom čase i po predĺžení skončil zápas nerozhodne 0:0.

FOTOGALÉRIA: Maroko - Španielsko

Maročania vylepšili svoj doteraz najlepší výsledok, ktorým bola osemfinálová účasť na MS 1986. Svetoví šampióni z roku 2010 Španieli sa tretíkrát za sebou nedostali medzi najlepšiu osmičku turnaja. Brankára Yassinea Bounoua nedokázali na štadióne Education City v Al Rajáne prekonať počas viac ako 120 minút hry a ani v rozstrele, v ktorom nevyužili ani jeden z troch pokusov. Hráč španielskej Sevilly chytil dva penalty, Pablo Sarabia poslal loptu do žrde. Definitívu pre Maroko zariadil tretím gólom Achraf Hakimi, rodák z Madridu.

Vo štvrťfinále sa Maroko stretne v sobotu 10. decembra o 16.00 SEČ v Dauhe s úspešnejším z posledného osemfinále medzi Portugalskom a Švajčiarskom.

Osemfinále:

Maroko - Španielsko 0:0 po predĺžení, 3:0 v rozstrele z 11 m
Rozstrel z 11 m:
Sabiri 1:0, Sarabia nedal, Ziyech 2:0, Soler nedal, Benoun nedal, Busquets nedal, Hakimi 3:0

Marek Hamšík sa zápasom s Čile rozlúči so slovenskou reprezentáciou.
Súťaž k MS vo futbale 2022: Výhercovia dresov s podpisom Mareka Hamšíka Zobraziť článok

Španieli s trojgólovým strelcom Moratom iba na lavičke mali podľa očakávania od začiatku loptu na nohe oveľa častejšie, no na svoj prvý strelecký pokus museli čakať až do 27. minúty - Asensio si zabehol na prihrávku za obranu, ale loptu poslal z uhlu iba do bočnej siete. Dovtedy sa favorit iba veľmi ťažko presadzoval cez disciplinovanú defenzívu Maroka, ktoré sa spoliehalo na svoj taktický plán s prehustením stredu poľa a snahou o rýchle kontry. Severoafrický tím sa ako prvý dostal do sľubnej pozície, Hakimi z priameho kopu spoza šestnástky v 12. minúte vystrelil nad bránku Simona.

Po polhodine hry už španielsky brankár musel prvýkrát v dueli zasiahnuť, keď na útočnej polovici vybojoval loptu obranca Mazraoui a preveril ho prudkou strelou. V kombinačnej hre Španielov chýbal moment prekvapenia, takže sa v prvej 45-minútovke nedostali do žiadnej veľkej šance a ani raz priamo neohrozili bránku súpera. Maročania boli nebezpečnejší, v závere polčasu dvakrát pohrozili centrami do šestnástky súpera a po jednom z nich hlavičkoval stopér Aguerd nad bránku.

Nemeckí futbalisti sa so šampionátom rozlúčili už po základnej skupine.
Toto len tak ľahko nevysvetlia: Nemci mali letenky už pred vyradením! Zobraziť článok

Druhé dejstvo odštartovalo vo vyššom tempe, štandardná situácia Španielov zo sľubnej pozície však nepriniesla nič a na druhej strane si prvý zákrok v dueli pripísal marocký brankár Bounou. Stalo sa tak až na začiatku 55. minúty, po krátkom rozohratí priameho kopu vyskúšal jeho pozornosť z ostrého uhla delovkou Olmo. Španielsky kouč Luis Enrique sa po hodine hry snažil oživiť hru svojho tímu nasadením Moratu a Solera. Moratovi v 69. minúte v šestnástke čisto vypichol loptu pred zakončením Aguerd a potvrdil precíznosť marockej obrany, ktorá vytrvalo držala favorita mimo nebezpečnej zóny. V riadnom čase gól nepadol, hoci v závere mohli Španieli rozhodnúť - desať minút pred koncom Aguerd odvrátil v poslednej chvíli loptu po nebezpečnom centri striedajúceho Williamsa a tomu istému hráčovi po spolupráci s Moratom zblokovala strelu defenzíva súpera. Morata potom ešte hlavičkoval mimo a strieľaný center Olma musel marocký brankár Bounou vytlačiť na roh.

Aj v predĺžení mala viac z hry „La Furia Roja", ale najväčšiu príležitosť si vypracovali Maročania - Ounahi sa v 104. minúte predral cez obranu súpera, vysunul Cheddiru, no jeho „tutovku" Simon zlikvidoval nohou. V nadstavení sa potom takmer tešili Španieli, keď po centri Rodriho zakončoval volejom z ťažkého uhla striedajúci Sarabia a lopta sa obtrela o žrď.

V rozstrele Španieli nepremenili ani jeden svoj pokus - Sarabia poslal loptu do ľavej žrde a brankár Bounou zlikvidoval strelu Solera. Potom síce nedal ani Benoun, ale aj Busquets stroskotal na brankárovi a Hakimi definitívne rozhodol o postupe Maroka.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});