Tunisko zaskočilo favorizované Francúzsko, to napriek prehre vyhralo skupinu

Futbalisti Francúzska postúpili do osemfinále MS 2022 v Katare z pozície víťazov D-skupiny. V stredajšom zápase s Tuniskom im k spečateniu ...
  • Zdroj: TASR/AP

Futbalisti Francúzska postúpili do osemfinále MS 2022 v Katare z pozície víťazov D-skupiny. V stredajšom zápase s Tuniskom im k spečateniu prvenstva neublížila ani prehra 0:1.

FOTOGALÉRIA: Tunisko - Francúzsko

Obhajcovia titulu nazbierali v troch stretnutiach šesť bodov rovnako ako druhá Austrália, ktorá sa vďaka víťazstvu 1:0 nad Dánskom tiež predstaví vo vyraďovacej fáze.

Francúzi si v osemfinále zmerajú sily v nedeľu 4. decembra o 16.00 SEČ v Dauhe s druhým tímom z C-skupiny. Austráliu čaká deň predtým o 20.00 SEČ v Al Rajáne víťaz "céčka".

D-skupina - 3. kolo:
Tunisko - Francúzsko 1:0 (0:0)
Gól:
58. Khazri, ŽK: Kechrida (Tun.), Rozhodovali: Conger (N. Zél.) - Makasini (Tonga), Rule (N. Zél.), 43.627 divákov.
Tunisko: Dahmen - Ghandri, Meriah, Talbi - Kechrida, Skhiri, Laidouni, Maaloul - Slimane (83. Abdi), Khazri (60. Jebali), Ben Romdhane (74. Chaaleli)
Francúzsko: Mandanda - Fofana (73. Griezmann), Konate, Varane (63. Saliba), Disasi - Guendouzi (79. Dembele), Tchouameni, Camavinga - Veretout (63. Rabiot), Kolo Muani, Coman (63. Mbappe)

Austrálčan Mathew Leckie oslavuje so spoluhráčmi gól na MS 2022 v Katare.
Austrália šokovala Dánsko: Zahrá si v osemfinále MS v Katare! Zobraziť článok


S výhľadom na vyraďovaciu fázu nenastúpili Francúzi v najsilnejšom zložení. Iba na lavičke náhradníkov začali Lloris, Pavard, Rabiot i ofenzívne esá Giroud, Griezmann a Mbappe. Šanca Tunisanov na postup viedla cez triumf nad "Les Bleus", súčasne im však musel zahrať do kariet výsledok druhého zápasu medzi Austráliou a Dánskom. Africký zástupca začal aktívne a už v 8. minúte skóroval, Ghandri však usmernil Khazriho center do siete z ofsajdovej pozície a gól nemohol platiť. Francúzom viazla súhra, čo súper využil a v prvom polčase im robil problémy. Slimane sa v 17. minúte predral do šestnástky, no pošmykol sa a následne Ben Romdhane mieril len do bočnej siete. Až v 25. minúte dal o sebe prvýkrát vedieť aj favorit a líder skupiny. Fofana po rýchlom brejku našiel Comana, ale ten sa horším prvý dotykom dostal do ťažšieho uhla a netrafil bránu. Po zlom odkope Varanea sa dostal k strele z 22 m Khazri a preveril pozornosť Mandandu, ani táto situácia však zmenu skóre nepriniesla.

V 58. minúte sa už Tunisania mohli tešiť. Khazri po vyhratom osobnom súboji svojho spoluhráča prešiel až k šestnástke a krížnou strelou prekonal Mandandu - 1:0. Vo virtuálnom poradí sa dostali pred Austráliu, ale iba na chvíľu, pretože "protinožci" dali gól Dánom. Francúzsky kouč sa snažil oživiť mdlú hru svojho tímu striedaniami. Na trávnik prišli Rabiot, Mbappe a neskôr aj Griezmann s Dembelem. Obraz hry sa však príliš nezmenil, tlak favorita bol iba platonický. Až v závere riadne "prihorievalo" pred šestnástkou Tuniska, pričom z poslednej akcie zápasu sa Francúzom predsa len podarilo skórovať. Premiérovo sa na šampionáte presadil Griezmann a rozhodca po jeho vyrovnávajúcom góle ukončil zápas. Pri odchode do šatní však ešte išiel overiť situáciu cez VAR, ktorý odhalil ofsajd Francúzov a novozélandský arbiter za kurióznych okolností ich gól neuznal. Aj keby však platil, nijako by neovplyvnil postupové počty.

Hlasy aktérov (zdroje: DPA, L´Equipe):
Didier Deschamps, tréner Francúzska:
"Chceli sme vyhrať skupinu bez straty bodu, no cieľ sa nie vždy podarí splniť. Teší ma, že po nástupe striedajúcich hráčov dostala naša hra tvár. V závere sme súpera pritlačili, gól visel na vlásku. Napokon aj padol, ale z ofsajdovej pozície. Nerobíme z tejto prehry tragédiu, oddýchneme si a dobre sa pripravíme na osemfinále."


Antoine Griezmann, útočník Francúzska: "Je ťažké nastupovať na záverečný zápas v skupine, keď už máte postup vo vrecku. Šancu dostali iní hráči, medzi nimi aj debutanti. Bolo vidieť, že v takomto zložení sme nastúpili prvýkrát. Prehra nás mrzí, ale každý určite vydal zo seba maximum. Nezúfame, najdôležitejšie je, že sme postúpili do osemfinále. Už sa sústredíme na nedeľňajší zápas."


Wahbi Khazi, autor gólu Tuniska: "Urobili sme všetko, čo bolo v našich silách. Zdolali sme obhajcov titulu a čakali, ako sa vyvinie situácia v zápase Austrálie s Dánskom. Žiaľ, nebolo nám súdené tešiť sa z postupu. Napriek tomu však môžeme ísť domov so zdvihnutými hlavami. Som hrdý na tento tím."

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});