Kanadská hviezda Davies zažije dnes vrchol: Z utečeneckého tábora až na MS!

Je to viac ako splnený sen! Pri slove Kanada sa každému vybaví hokej. Krajina javorového listu však zažíva v poslednom čase futbalový ...
  • Zdroj: TASR/AP

Je to viac ako splnený sen! Pri slove Kanada sa každému vybaví hokej. Krajina javorového listu však zažíva v poslednom čase futbalový boom. Svedčí o tom aj účasť jej reprezentácie na katarskom šampionáte, kam sa prebojovala iba druhý raz v 92-ročnej histórii MS. Hoci v úvodnom zápase prehrala s favorizovaným Belgickom (0:1), k cennej remíze nebola ďaleko, ak by jej najväčšia hviezda Alphonso Davies (22) premenil pokutový kop.

FOTOGALÉRIA: Z utečeneckého tábora až na MS!

Práve za ľavým obrancom s hodnotou 70 miliónov eur, ktorý je štyri roky hráčom Bayernu Mníchov a pozbieral s ním už dvanásť trofejí, sa skrýva neuveriteľný príbeh. Narodil sa v utečeneckom tábore v Ghane ako štvrté dieťa zo šiestich. Jeho rodičia žili v Monrovii, hlavnom meste Libérie. Ušli počas občianskej vojny, ktorá vyhnala z domovov takmer pol milióna Libérijčanov. „Bolo to ťažké obdobie. Keď som vyrastal, želal som si jediné - lepší život pre moju rodinu,“ spomína Davies.

Jeho mama s otcom hľadali záchranu v utečeneckom tábore, ktorý sa stal prechodným miestom pre viac ako 12 000 ich krajanov. Tam prišiel Alphonso na svet. O päť rokov rodina emigrovala do Kanady. Usadila sa v Edmontone. Talentovaný mladík hrával futbal v žiackych tímoch. Vo veku 16 rokov bol najmladším hráčom, ktorý debutoval v americkej Major League Soccer (MLS). Pred piatimi rokmi získal kanadské občianstvo a v ten istý deň absolvoval premiéru v reprezentácii proti Curacau.

V MLS neušiel pozornosti skautov mníchovského Bayernu. Bavorsko a nemecká Bundesliga sa rýchlo stali jeho ďalšou destináciou. „Dieťa narodené v utečeneckom tábore, ktoré nemalo uspieť. Idem však na majstrovstvá sveta. Nikomu nedovoľte tvrdiť, že vaše sny sú nereálne. Snívajte ďalej,“ vyhlásil šťastný Davies pred odchodom na svetový šampionát. Dnes okúsi vrchol svojej doterajšej reprezentačnej kariéry - v druhom zápase skupinovej fázy bude čeliť vicemajstrom sveta z Chorvátska.

Hoci je hokej v Kanade národným športom, stále obľúbenejším medzi deťmi sa stáva futbal. Tamojšia futbalová asociácia oznámila, že v roku 2019 zaznamenala milión registrovaných futbalistov. „Po príchode zo školy sme hrali futbal. V tom čase to bolo dosť nezvyčajné, pretože z mojich vrstovníkov ho hral málokto. Kanada nebola futbalovou krajinou, no my sme tvorili výnimku,“ priznal Jonathan De Guzman, ktorý sa narodil v Toronte, no dva roky reprezentoval Holandsko.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk