Svitko ide už na svoj štrnásty Dakar: Kvôli veku sa ešte neopúšťam!

Najúspešnejší slovenský motocyklový jazdec Štefan Svitko (40) sa vo farbách Slovnaft Rally Teamu postaví na štart prestížnych pretekov ...
  • Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Najúspešnejší slovenský motocyklový jazdec Štefan Svitko (40) sa vo farbách Slovnaft Rally Teamu postaví na štart prestížnych pretekov Rely Dakar 2023 už po štrnásty raz.

FOTOGALÉRIA: Štefan Svitko

Pochváliť sa bude môcť pri tom oficiálnym štatútom „Dakarská legenda“. Napriek tomu, že jazdec so štartovným číslom 142 bude patriť medzi najstarších, podľa vlastných slov sa v púšti opúšťať nebude.

V poradí už 45. ročník Dakaru sa začína tento rok o niečo skôr ako zvyčajne - presne na Silvestra 31. decembra 2022. Saudská Arábia hostí najprestížnejšie motocyklové preteky sveta už štvrtýkrát.

Organizátori opäť pripravili pre jazdcov fyzicky aj technicky náročnú trať. Tá povedie naprieč celou krajinou, pričom až 70 % tratí bude úplne nových. Meraných by malo byť viac ako 5 000 kilometrov, vďaka čomu bude aktuálny Dakar najdlhší od roku 2014.

„Môj odhad je, že sa bude tento rok na nerovnakých trasách viac blúdiť, ale na druhej strane presne o tom je Dakar. Siahnuť si na dno svojich rezerv a plne sa sústrediť na terén a vytýčenú trasu. Každý jeden ročník Dakaru idem s rešpektom a sústredím sa, aby som každú etapu zajazdil najlepšie, ako dokážem,“ uviedol Svitko na piatkovom tlačovom brífingu.

Na margo označenia „Dakarská legenda“ povedal Svitko jasne, čo si myslí o svojom relatívne vysokom veku na profesionálneho motocyklistu. „Nejako extrémne to neprežívam. Po štyridsiatke sme už veteráni. Síce som tam jeden z najstarší jazdcov, ale ešte sa neopúšťam,“ dodal Svitko.

Cieľ Dakaru 2023 privedie jazdcov na východné pobrežie k Arabskému zálivu, kde sa 15. januára dozvieme mená celkových víťazov. Na pretekárov teda čaká celkovo 14 náročných etáp cez pieskové duny a neobývané územia. „Čo sa týka ambícií, klasicky by som bral TOP 10, ale zase nejdem na Dakar kvôli tomu, aby som bol desiaty,“ uzavrel Svitko.

Na snímke slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko počas tlačovej konferencie pred odchodom na preteky Rallye Dakar 2023 v Bratislave.
Svitko považuje Dakar za úplný vrchol: Zvyšok sezóny je tréning Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});