Dzurillov prasynovec Matt Murray o svojej slovenčine a predkoch: Prvé slová o slávnom strýkovi!

Plejáda hokejistov so slovenskými koreňmi sa v zámorí rozrástla o ďalšie meno. Brankár Matt Murray (24), ktorý nedávno podpísal nováčikovskú ...
  • Zdroj: archív MM

Plejáda hokejistov so slovenskými koreňmi sa v zámorí rozrástla o ďalšie meno. Brankár Matt Murray (24), ktorý nedávno podpísal nováčikovskú zmluvu s Dallasom Stars, je prasynovcom legendárneho gólmana Vladimíra Dzurillu († 52).

FOTOGALÉRIA: Matt Murray

Po sérii zápasov na začiatku novembra, ktoré strávil s prvým tímom v profesionálnej NHL, je teraz späť v Austine, kde hráva za tím Texas Stars vo farmárskej AHL. Na otázky o svojom slávnom predkovi, rodinných väzbách aj svojej slovenčine odpovedal Murray exkluzívne pre Nový Čas.

Ešte vlani ste hrali za univerzitný tím, dnes máte prvý kontrakt v NHL aj AHL. Čakali ste taký vývoj kariéry po skončení v univerzitnom tíme UMass?

- Áno, bol to môj cieľ. Verím svojim schopnostiam a som presvedčený, že poctivé výkony vedú k úspechom a dobrým výsledkom.

Aké ciele vám stanovil tréner a generálny manažér v Dallase?

- Nemali na mňa žiadne špeciálne požiadavky, ani mi nič konkrétne neurčili, čo mám robiť. Za možnosť byť s prvým tímom počas absencie brankára Oettingera som vďačný a urobím všetko, aby som sa do mužstva pri prvej možnej príležitosti zasa vrátil.


Hrávali ste aj v mládežníckych reprezentáciách Kanady. Nastúpili ste niekedy aj proti Slovensku?

- Na turnajoch, na ktorých som hrával, zväčša Slovensko nehralo. Takže som ani nemal možnosť zahrať si proti Slovákom.

Matt Murray sa už ocitol na striedačke Dallasu Stars v NHL.
Potomok slovenskej rodiny Matt „Maťko“ Murray podpísal zmluvu s Dallasom: Prasynovec Dzurillu brankárom v NHL! Zobraziť článok

Viete po slovensky?

- Trošku viem. Snažím sa učiť, aby som po slovensky viac rozumel aj lepšie rozprával.

Vraj ste sa stretli na večeri s Mariánom Studeničom. O čom ste sa bavili?

- Sme spolu v jednom tíme (Texas Stars v AHL - pozn. red.). Sme priatelia a rozprávame sa denne prakticky o všetkom.

Boli ste niekedy na Slovensku?

- Zatiaľ nie, ale chcel by som sa tam raz pozrieť.

 Slovenský hokejista Montrealu Canadiens Juraj Slafkovský (vľavo) a hráč Columbusu Blue Jackets Jake Christiansen bojujú o puk.
Slafkovský má prvú asistenciu v NHL, Černák stále v zostave Tampy chýbal Zobraziť článok

Počuli ste o slávnom Vladovi Dzurillovi, ktorý bol na Slovensku vyhlásený za hokejistu storočia?

- Samozrejme, že o všetkých rodinných vzťahoch z rozprávania starého otca aj mamy dobre viem! Vlado bol môj skvelý strýko. Škoda, že som nemal možnosť stretnúť sa s ním...

Môže to byť nejaká rodinná predispozícia - byť brankárom?

- Možno na tom niečo bude... Odjakživa som chcel byť brankárom.

Ste v nejakom bližšom kontakte s rodinou Dzurillovcov?

- S tými, ktorí žijú na Slovensku, veľmi v kontakte nie som. Ale mal som veľmi blízky vzťah s mojím starým otcom Ľubomírom, pokým nás pred šiestimi rokmi navždy neopustil.

Stará mama ho volá Maťko

Matt Murray sa narodil v kanadskej provincii Alberta, kde aj začal s hokejom. Jedným z tých, ktorí ho pri tom výrazne podporovali, bol aj starý otec Ľubomír Dzurilla. Brat slávneho brankára Vlada Dzurillu emigroval do Kanady v roku 1969. Počas emigrácie a čakania na imigračné povolenia v Rakúsku sa mu s manželkou Danielou narodila dcéra Jeanett - Mattova mama. Daniela sa s Ľubomírom rozviedla, ale dodnes žije. Bola sa pozrieť aj na zápas s Edmontonom, aby na ľade NHL videla vnuka, ktorého dodnes volá Maťko. Matt so sestrou Madison, ale aj s bratrancami a so sesternicami trávili u starej mamy často leto a cestovali obytným karavanom po nádhernom okolí plnom jazier a hôr.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});