Zostáva nám ešte 1 028 dní: Kto je aktivistka, ktorá sa na Roland Garros priviazala o sieť?

Pozadie piatkového škandálu na Roland Garros je poodhalené.
  • Zdroj: TASR/AP

Pozadie piatkového škandálu na Roland Garros je poodhalené.

Ekologická aktivistka, ktorá narušila druhé semifinále Roland Garros medzi Casperom Ruudom a Marinom Čiličom sa vola Alizée. Má 22 rokov a bojuje proti klimatickým zmenám. Alizée sa drôtom priviazala o sieť a mala na sebe biele tričko s prorockým nápisom: Zostáva nám ešte 1 028 dní.“  
 
Aktivistka vbehla na kurt Philippa Chatriera za stavu 3:6, 6:4 a 4:1 pre Ruuda. Zápas okamžite na 15 minút prerušili a hráči odkráčali do šatní. Usporiadateľská služba chvíľu pri sieti „maturovala,“ no nakoniec sa im podarilo drôt prestrihnúť a ženu odvliecť preč z kurtu.
 

„Sme v roku 2022 a je čas čeliť realite, svetu, v ktorom politici posielajú planétu do scenára, v ktorom už Roland Garros nebude existovať. Dnes som vybehla na kurt, pretože nechcem riskovať nič nerobenie, kým platí klimatická výstraha,“ vyhlásila Alizée na webe organizácie Derniere renovasion.

Vysvetlila aj číslo 1 028, ktoré mala na tričku. „Na určenie budúcnosti ľudstva zostáva 1 028 dní. Menej ako tri roky. Odpočítavanie sa začalo 28. marca 2022, čo je koniec ultimáta, ktoré naša organizácia poslala vláde, a dátum, kedy občania vstúpili do občianskeho odboja. Francúzsko odsúdili jeho vlastné súdy za klimatickú nečinnosť. Budúcnosť tejto krajiny je doslova zničená. Strata času znamená záhubu,“ zakončila aktivistka.

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk