Prezident Indonézie o hroznej tragédii na futbale: Aj TOTO za to môže!

K tragédii, pri ktorej počas ostatného víkendu prišlo po futbalovom zápase v Indonézii o život viac ako 130 osôb, podľa prezidenta krajiny ...
  • Zdroj: getty images

K tragédii, pri ktorej počas ostatného víkendu prišlo po futbalovom zápase v Indonézii o život viac ako 130 osôb, podľa prezidenta krajiny Joka Widoda prispelo aj neskoré odomknutie uzavretých brán na štadióne Kanjuruhan.

Po sobotňajšom ligovom zápase medzi mužstvami Arema FC a Persebaya (2:3) vtrhli priaznivci Aremy na hraciu plochu, nahnevala ich domáca prehra klubu so spomenutým súperom po dlhých 23 rokoch.

Fanúšikovia nesú zraneného muža po potýčkach na futbalovom zápase.
Smutné správy: Počet obetí nepokojov na štadióne v Indonézii sa zvýšil Zobraziť článok

 

Polícia použila slzotvorný plyn na ovládnutie rozvášneného davu, čo rozpútalo tlačenicu. Priamo na mieste alebo neskôr v nemocnici následkom poranení podľahlo cez 130 divákov, ďalšie stovky utrpeli zranenia. V nemocniciach stále zostalo 61 osôb, z nich 29 je v kritickom stave. Prezident Joko Widodo si v stredu osobne prezrel miesto tragédie v meste Malang na ostrove Jáva. Navštívil tiež ľudí, ktorí sa stále nachádzajú v nemocniciach.

Podľa polície však všetky východy boli otvorené, no údajne príliš úzke na to, aby sa do nich zmestili všetci ľudia, ktorí sa pokúšali o únik z tribún. Zástupcovia národnej futbalovej asociácie tvrdia, že nedostatok organizátorov spôsobil neskoré otváranie brán vedúcich do bezpečia.

"Videl som problém v tom, že dvere sú zamknuté a schody sú strmé. Keď k tomu prirátame paniku, vyvrcholí to v tragédiu. To všetko však musí potvrdiť a uzavrieť vyšetrovací tím," povedal Widodo. Prezradil tiež, že o prípad sa zaujímal aj prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino, s ktorým konzultoval prípravy Indonézie ako jedného z hostiteľov budúcoročných majstrovstiev sveta futbalistov do 20 rokov. Hlava FIFA uistila indonézskeho lídra, že asociácia je pripravená krajine pomôcť v zlepšovaní manažmentu futbalových duelov.

 

"Musíme všetko vyhodnotiť a napredovať pri zaisťovaní zápasov. Týka sa to štadiónov, divákov, časového harmonogramu a bezpečnosti. Takáto katastrofa sa už niekdy nesmie a nebude opakovať," uzavrel Widodo. Jeho administratíva už nariadila vyplatiť odškodné vo výške približne 3300 eur pre rodiny každej z obetí.

Národná futbalová asociácia už nariadila, že tím Arema FC musí svoje domáce súboje hrať bez diváckej kulisy minimálne do nasledujúceho roka. Výkonný riaditeľ klub Abdul Harris a bezpečnostný manažér Suko Sutrisno tiež dostali doživotný zákaz podieľať sa na futbalovom dianí. Svoje posty tiež opustili šéf indonézskej polície aj deväť elitných príslušníkov bezpečnostných zložiek, ďalších 18 osôb z tejto sfére čelí vyšetrovaniu.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});