Zomrel bývalý futbalový reprezentant Ivan Mráz († 82), najlepší strelec strieborného olympijského tímu z Tokia

Krátko pred 83. narodeninami zomrel v sobotu 18. mája v Kostarike strieborný olympijský medailista vo futbale z Tokia 1964 Ivan Mráz. ...

Krátko pred 83. narodeninami zomrel v sobotu 18. mája v Kostarike strieborný olympijský medailista vo futbale z Tokia 1964 Ivan Mráz. Rodák z Levoče bol v Tokiu 1964 s piatimi gólmi najlepším strelcom strieborného tímu. Výraznú stopu zanechal počas pôsobenia v Slovane Bratislava, Sparte Praha, Dukle Praha i v Kostarike.

Fotogaléria

Ivan Mráz sa narodil v Levoči, ale od šiestich rokov vyrastal v Bratislave. Od dvanástich hrával v Slovane, kde sa postupne prepracoval do A-tímu. Vtedajšiemu trénerovi belasých, slávnemu Leopoldovi „Jimovi“ Šťastnému, sa však jeho spôsob hry nepáčil. A tak keď vtedy 22-ročný Mráz dostal v roku 1963 ponuku z pražskej Sparty, súhlasil, že prestúpi.

Pre jeho futbalovú kariéru to bol dobrý krok. So Spartou získal tituly majstra ČSSR v rokoch 1965 a 1967, medzitým počas vojenčiny sa z titulu radoval aj ako hráč Dukly Praha. Na čo je obzvlášť hrdý, zisk jedného titulu pre Spartu „pečatil“ piatimi gólmi v poslednom zápase proti Jednote Trenčín. V najpopulárnejšom českom klube, v ktorom na ihrisku dlho „šéfoval“ košický rodák Andrej Kvašňák, bol kratší čas aj kapitánom.

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová otvorila zápas slávnostným výkopom.
Oslavy Slovana s Vlhovou: Lyžiarka ešte nie je v poriadku, ide za doktorom s túžbou Zobraziť článok

Ivan Mráz odohral celkovo 161 ligových zápasov a strelil 55 gólov. V európskych pohárov nastrieľal za Spartu 16 gólov, čo bol dlhé roky klubový rekord.

Ilustračná fotografia.
Futbalový svet v slzách: Zomrel legendárny obranca († 85), autor gólu v zápase storočia Zobraziť článok

Fyzicky zdatný levočský rodák nedostal veľa príležitostí obliecť si reprezentačný dres, ale jeho produktivita v ňom bola pozoruhodná – za olympijský výber ČSSR nastúpil Ivan Mráz dovedna šesťkrát a strelil šesť gólov. V A-tíme ČSSR dosiahol ešte lepší strelecký priemer – zo 4 zápasov 5 gólov.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk