Sporné dresy Švajčiarov: Dostali zákaz, budú ich musieť na MS meniť?

Riešia problém s dresmi! Hokejisti Švajčiarska nastúpia na svoj prvý zápas na svetovom šampionáte v Česku proti Nórsku v dresoch, ktoré ...
  • Zdroj: TASR/František Iván

Riešia problém s dresmi! Hokejisti Švajčiarska nastúpia na svoj prvý zápas na svetovom šampionáte v Česku proti Nórsku v dresoch, ktoré nosia pravidelne a to aj napriek zákazu.

FOTOGALÉRIA: Švajčiarsko

Švajčiarsky Inštitút duševného vlastníctva (IGE) im totiž zakazuje používať na dresoch štátny znak.

Zákon o ochrane štátneho erbu zaviedli vo Švajčiarsku v roku 2017 a zakazuje jeho používanie na komerčné účely okrem prípadov, keď je na jeho používanie vydaná licencia. Takúto výnimku majú napríklad výrobcovia vreckových nožov Victorinox a TCS. Takúto výnimku však nemá Švajčiarska hokejová federácia (SIHF).

Úradníci z inštitútu sú presvedčení, že Švajčiarska hokejová federácia sa nesnažila dostatočne o získanie licencie. V prípade zneužitia štátneho znaku jej predstaviteľom hrozí pokuta alebo aj trest odňatia slobody na jeden rok.

„V Prahe nastúpime v tých istých dresoch ako minulý rok,“ povedal pre švajčiarsky Blick generálny riaditeľ SIHF Patrick Bloch.

Na ťahu je vláda

Problémom sa bude zaoberať Národná rada a Rada štátov vo Švajčiarsku počas letnej schôdze od 27. mája do 14. júna. Poslanci už predložili návrhy a očakáva sa, že po zasadnutí by tento nezmyselný spor o štátny znak mala vláda ukončiť.

Futbalisti problém nemajú

Na rozdiel od hokejistov futbalová reprezentácia Švajčiarska s dresmi problém nemá. Od 80. rokov nosia národné tímy Švajčiarska na svojich dresoch totiž švajčiarsky kríž v podobe vlajky.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk