Svetový šampionát hostia dve multifunkčné arény: Tu budú hrať Slováci

Hokejové MS sa aj tento rok konajú v dvoch mestách - Prahe a Ostrave. No kým v českej metropole môže jednotlivé stretnutia navštíviť ...
  • Zdroj: TASR/Martin Baumann

Hokejové MS sa aj tento rok konajú v dvoch mestách - Prahe a Ostrave. No kým v českej metropole môže jednotlivé stretnutia navštíviť viac než 17-tisíc fanúšikov, na Morave, kde svoje zápasy odohrajú aj slovenskí hokejisti, to bude sotva polovica. Aké arény budú hostiť tohtoročný šampionát?

FOTOGALÉRIA: Arény

O2 Aréna (Praha)

Kapacita: 17 383 divákov

Stavebné náklady: 630 miliónov eur

Čo sa tam hrá? A-skupina, 2 zápasy štvrťfinále, semifinále, o 3. miesto, finále

Aréna sa nachádza v českej metropole v mestskej časti Libeň. Mala byť postavená pred začiatkom hokejových MS 2003, nastali však komplikácie a Česko si muselo vymeniť organizáciu šampionátu s Fínskom, kde sa mali konať MS nasledujúci rok. Výstavba multifunkčnej haly, ktorá pojme takmer 18-tisíc fanúšikov, stála 630 miliónov eur. Prioritne je síce určená na hokej, no hostila aj mnoho iných podujatí. Okrem niekoľkých zápasov NHL sa v nej v roku 2006 napríklad konal finálový turnaj Euroligy volejbalistov či koncom roku 2008 svetový šampionát vo florbale mužov. Taktiež v nej koncertovali Madonna, R.E.M., Luciano Pavarotti, Bryan Adams, Red Hot Chili Peppers, Linkin Park, Shakira, Christina Aguilera či Kylie Minogue. Aréna má k dispozícii 66 skyboxov, 1 306 klubových sedadiel a tri partyboxy. Gastronomická obsluha je schopná načapovať až 10-tisíc pív za necelých pätnásť minút.

Marko Daňo (uprostred) pri príchode do Ostravy.
Slováci už dorazili do Ostravy! Pozrite si prvé FOTO z dejiska šampionátu Zobraziť článok

Niektoré miesta v blízkosti štadióna pripomínajú stavenisko.
Ostrava pár hodín pred MS: Organizátori kmitajú ako hodinky Zobraziť článok


Ostravar Aréna (Ostrava)

Kapacita: 8 812 divákov

Stavebné náklady: 40 miliónov eur

Čo sa tam hrá? B-skupina, 2 zápasy štvrťfinále

V minulosti bola známa ako Palác kultúry a športu alebo ČEZ Aréna. Ide o multifunkčnú halu v mestskej časti Zábřeh. Navrhol ju známy bratislavský architekt Vladimír Dedeček a dokončená bola v roku 1986. Svojho času to bola najväčšia a najmodernejšia hala v Európe. Je domovským štadiónom extraligového hokejového klubu HC Vítkovice. Kapacita hľadiska je bezmála 10-tisíc miest na sedenie, okrem toho má 16 skyboxov. Počas MS bude kapacita znížená na 9 109 miest. V minulosti hostila nielen dvakrát MS v ľadovom hokeji, ale napríklad aj MS v basketbale žien či ME v krasokorčuľovaní. Svoje koncerty v nej odohrali aj Aerosmith, Deep Purple, Scorpions, Kiss, Ramstein, Sting, Bryan Adams. Jej budúcnosť je však otázna, keďže mesto ju plánuje zrekonštruovať spôsobom, že v nej viac nebude ľadová plocha. Oproti nej má vyrásť nový hokejový stánok.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});