Hokejový riaditeľ brazílskej repre o Slovensku: Študoval som Demitrovu haváriu!

Bezprostredný a otvorený je hokejový riaditeľ brazílskej reprezentácie Salvador de Oliveira Ferreira Neto. Jeho krajina bola spolu s ...

Bezprostredný a otvorený je hokejový riaditeľ brazílskej reprezentácie Salvador de Oliveira Ferreira Neto. Jeho krajina bola spolu s Argentínou, Kolumbiou, Írskom, Portugalskom či Gréckom súčasťou tzv. Development Cupu v Bratislave, ktorý bol tento rok pod záštitou Igora Nemečka.

Fotogaléria

Založený bol s cieľom zabezpečiť medzinárodné podujatie pre pridružených členov IIHF. Vyštudovaný letecký inžinier v rozhovore pre Nový Čas opísal, aké náročné je robiť hokej v jeho rodnej krajine, no zaspomínal si aj na zosnulého Pavla Demitru († 36), ktorého leteckú katastrofu ako odborník študoval do detailov.

Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení! Zobraziť článok

? Ako sa vám páčilo na Slovensku a ako hodnotíte Slovákov?

Na Slovensku som bol už tretíkrát. Veľmi sa mi u vás páči a mám tu aj mnoho kamarátov. Som milovník bryndzových halušiek. Slováci sú veľmi pohostinní a v podstate veľmi podobní Brazílčanom s jedným rozdielom - veľmi sa u vás neusmievate.

Mama môjho kamaráta zo Slovenska sa ma dokonca raz seriózne opýtala, prečo sa ja neustále len usmievam. Úsmev u vás nie je až taký potrebný.

? Spomínali ste halušky, ale máme aj skvelé pivo a krásne ženy, súhlasíte?

Určite áno. U nás v Brazílii väčšina ľudí stále hovorí o vašej krajine ako o Československu. Obzvlášť staršia generácia. V celom svete ste známi tým, že máte krásne ženy a skvelé pivo.

? Brazília je krajina plná skvelých futbalistov, aký populárny je však hokej?

Hokej u nás nie je vôbec populárny. Sme v našej krajine doslova trpaslíkom. Pred pár rokmi však jedna firma v Brazílii robila anketu s ľuďmi na ulici s otázkou, akému športu by sa chceli venovať, ale nevedia, ako by ho mohli začať robiť. Čakali sme, že budú vravieť golf alebo rugby, no najviac odpovedí bolo ľadový hokej a krasokorčuľovanie.

Attila Végh vs Karlos Vémola
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky? Zobraziť článok

? Čomu sa venujete profesionálne vy a vaši hráči?

Som letecký inšpektor a pilot. Vyštudoval som letecké inžinierstvo. Každý chalan v našom tíme má iné povolanie, je to pestré. Máme napríklad právnika, ktorý je zároveň saxofonista. Priznám sa však, že neviem, aké povolania robia ďalší.

Kedy ste sa vlastne o hokeji dozvedeli po prvý raz?

Bolo to v roku 1995, keď som videl film The Mighty Ducks. Hokej som si okamžite zamiloval. Začínal som v Brazílii na kolieskových korčuliach. Po skončení štúdia som však zistil, že som lepší manažér ako hráč.

Dnes máme v Brazílii otvorený krásny hokejový komplex, kde sa snažíme rozvíjať našu hru. Všade, kam prídeme, nasávame skúsenosti a snažíme sa naučiť toho čo najviac. Rovnako to je teraz aj na Slovensku.

? Píšu brazílske médiá u vás doma o hokeji? Stretávate sa s kritikou?

Brazílske médiá sa o hokej vôbec nezaujímajú. Napriek tomu máme však oveľa viac podporovateľov ako kritikov. Povedal by som, že tak 95 % ľudí nám fandí a možno len 5 % sú kritici.

Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní! Zobraziť článok

To je skvelá vizitka. Sme aktívni na sociálnych sieťach a snažíme sa prilákať hlavne športovcov na kolieskových korčuliach, aby si prišli vyskúšať ľad. Čísla nám pomaly rastú.

? Akým spôsobom kupujete výstroj?

Väčšinou to riešime tak, že ak máme priateľov, ktorí idú do USA alebo Kanady, tak im povieme, aby nám doniesli nejaký výstroj. Použil by som jednoduché slovo - kontraband (smiech).

? Brazílčania sú temperamentní ľudia, ktorí milujú tanec a karnevaly, odráža sa to aj na ľade?

My hokejisti nie sme typickí Brazílčania. Nehodíme sa na karneval, ale ani na futbal. Práve preto hráme hokej. Neustále spolu žartujeme, že my nie sme tí správni Brazílčania.

? Máte nejaké predzápasové rituály?

Ja osobne nie, ale máme chalana, ktorý napríklad hráva každý zápas stále len v rovnakej spodnej bielizni (smiech).

Hlavný tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st..
Tvrdé slová Weissa st.: Slovan už na to budúci rok nebude mať! Zobraziť článok

? Ktorých slovenských hokejistov máte najradšej?

Osobne milujem hráčov, ako sú Šatan, Hossa či Demitra, sú to moje idoly. Ako letecký inšpektor som podrobne študoval tragédiu, pri ktorej Pavol zahynul. Pre mňa to bola vôbec jedna z najťažších štúdií.

Obyčajne nemám v podstate žiadne emócie, keď tieto veci rozoberám, no táto tragédia s Demitrom na palube bola pre mňa mimoriadne náročná. Stále nemôžem uveriť, že toľko malých chýb, čo sa tam udialo, vyústilo do takej hroznej tragédie.

? Máte nejakú špeciálnu spomienku na náš hokej?

Špeciálnu spomienku mám na vaše zlato z MS v Göteborgu 2002. V tej dobe som študoval. Stále mám v živej pamäti posledné sekundy finálového zápasu a aj neskutočnú radosť Slovákov po záverečnej siréne. Ohromne som sa tešil spolu s vami.

Bývalý nemecký futbalový brankár Georg Koch.
Kariéru mu ukončili chuligáni, brankár v smutnej spovedi: Lekári povedali, že zomieram Zobraziť článok

? Čo si ako zahraničný pozorovateľ myslíte o slovenskom zákaze reprezentovať pre hráčov z KHL?

Viem dobre, aká je u vás situácia. Vojna na Ukrajine spôsobila škody viacerým nevinným ľuďom. Tak je to aj s hokejistami. Sú to nevinní ľudia, ale sú potrestaní za situáciu, za ktorú vôbec nie sú zodpovední. Som na 100 % presvedčený o tom, že by v reprezentácii mali mať povolené hrať, a nie mať zákaz.

Brazílska hokejová federácia

- členom IIHF je od 26. júna 1984

- celkovo má 78 registrovaných hráčov (21 mužov, 23 juniorov, 34 žien)

- registrovaní sú iba 3 rozhodcovia

- v celej krajine sú len 2 otvorené ľadové plochy

Slovenský futbalista Vladimír Weiss ml. v drese Slovana.
Vlado Weiss ml. išiel s pravdou von: Končí?! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});