Víťaz základnej časti extraligy oslavoval s trofejou: Popradčania veria sebe, nie prekliatiu!

Pod Tatrami sa prepisovala história. Hokejisti HK Poprad sa stali premiérovo víťazmi základnej časti extraligy, za čo získali Pohár Dušana ...
  • Zdroj: TASR - Henrich Mišovič

Pod Tatrami sa prepisovala história. Hokejisti HK Poprad sa stali premiérovo víťazmi základnej časti extraligy, za čo získali Pohár Dušana Pašeka. Kamzíci neboli poverčiví, trofeje sa nielen dotkli, ale s ňou aj oslavovali. Pozreli sme sa na to, či športová povera, že menšieho pohára sa netreba dotýkať, inak majstrovská trofej nebude, funguje aj u nás.

„Nemám s tým skúsenosť, neviem, čo mám robiť. Mám sa ho dotknúť, nemám sa ho dotknúť? Poraďte mi!“ hovoril kapitán Popradu Daniel Brejčák (37) po predposlednom kole extraligy, keď bolo jasné, že sa pred nich už nikto v tabuľke nedostane. Následne prebehla v kabíne debata, či osláviť tento veľký klubový úspech aj s Pohárom Dušana Pašeka. Slováci to chceli, zámorská skupinka by sa radšej tejto trofeje kvôli rôznym poverám nedotkla.

Na snímke uprostred Roman Kukumberg starší a vľavo jeho syn Roman a vpravo Michal Sersen.
Skončila sa základná časť hokejovej extraligy: Štvrťfinále odštartuje derby odvekých rivalov! Zobraziť článok

Vyhrali Slováci

Lenže vyhralo prianie našincov a Popradčania si po zápase so Spišskou Novou Vsou (3:1) užili oslavy aj s vypredaným hľadiskom (4 233 divákov). „Nie som poverčivý človek. Verím v Boha a tomuto mužstvu. Myslím si, že to sú také babské reči,“ reagoval s odstupom piatich dní skúsený obranca.

Najlepší extraligový strelec s 30 gólmi a ťahúň Podtatrancov Američan Ryan Dmowski (26) sa pripojil: „Viem, že v každej lige to je trochu iné. Náš klub však prvýkrát vyhral základnú časť a chceli sme sa takto poďakovať fanúšikom za to, že nás podporujú. Ak má dotyk pohára znamenať prekliatie, tak urobíme všetko pre to, aby sme tú kliatbu zlomili.“

Pridajú sa?

Pohár Dušana Pašeka pre víťaza základnej časti sa udeľuje len od roku 2019, predtým dostávali kluby obyčajné a vždy iné trofeje.

Odkedy je to však takto slávnostnejšie, tak sa víťazom play-off a držiteľom majstrovského Pohára Vladimíra Dzurillu vždy stal víťaz základnej časti a bolo úplne jedno, či sa pohára dotkol, alebo nie. Banská Bystrica, Zvolen, Slovan i Košice tak získali obe cenné trofeje pomenované po ikonách nášho hokeja. Pridá sa k nim aj Poprad? To sa začne lúštiť oddnes, keď štartuje play-off predkolom.

Čo urobili s Pohárom Dušana Pašeka víťazi základnej časti a vyhrali potom titul?

2019 Banská Bystrica

Dotyk kapitána bez oslavy

Získali titul

Neoslavovali, boli majstrom

Tomáš Surový ako kapitán zopakoval úspešnú scénu z roku 2017. Čiže prevzal pohár za víťazstvo v základnej časti, dotkol sa ho, ale nezdvihol ho nad hlavu. Len ho položil na ľad pred tím na spoločnú fotku.

 

2020 Banská Bystrica

Oslavovali v meste s pohármi

Odobrali im titul

6. marca vyhrali Barani základnú časť. Následne bola pre COVID ukončená súťaž, pričom 12. marca ich Ligová rada súťaže vyhlásila za majstrov a ešte v ten deň oslavovali s oboma pohármi v centre mesta. No SZĽH toto rozhodnutie, ktoré pobúrilo Slovensko, 31. marca zrušil a odobral Banskobystričanom titul.

Krutá rana zasiahla srdce Martina Réwaya.
Martin Réway zanechal status plný bolesti: Plače celá hokejová komunita! Zobraziť článok

2021 Zvolen

Dotkli sa a oslavovali

Získali titul

Kapitán Zvolena Radovan Puliš šiel na zápas posledného kola do Detvy, ako aj iné opory, už len v civile, keďže sa šetrili na play-off. Pri ceremónii sa najprv zdalo, že sa pohára nedotkne, no razom ho zdvihol nad hlavu a niektorých spoluhráčov evidentne prekvapil. Potom sa s ním potešili aj ostatní hráči.

 

2022 Slovan

Nedotkli sa, ale oslavovali

Získali titul

Kapitán Michal Sersen sa pohára nedotkol, dokonca inštruoval organizátorov, aby ho preniesli oni na fotenie, kde vznikla tímová fotografia. O pohár sa nechcel nikto ani šuchnúť. Mužstvo oslavovalo víťazstvo na ľade a pred štadiónom v Nových Zámkoch spolu s fanúšikmi bez neho.

 

2023 Košice

Nedotkli sa a neoslavovali

Získali titul

Lídrom pred posledným kolom bol Slovan, lenže v Bratislave sa slávnosť nekonala, keďže prehral s Novými Zámkami a posunul tým pohár do Košíc. Do nich sa však dostal až v deň prvého zápasu play-off proti Nitre. Kapitán Michal Chovan sa iba pri ňom odfotil, ostatní spoluhráči to len sledovali z modrej čiary a následne išli hrať.

 

Dvojice v play-off

Predkolo štartuje dnes o 18.00 h, hrá sa na 3 víťazné zápasy.

Zvolen (7.) - L. Mikuláš (10.) - PP Sport 1

Nitra (8.) - Trenčín (9.) - PP JOJ Šport

Štvrťfinále

Sp. Nová Ves (3.) - B. Bystrica (6.)

Košice (4.) - Slovan (5.)

Poprad (1.) a Michalovce (2.) čakajú na súperov.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});