Kam po kariére? Z bývalého futbalistu Arsenalu je dnes miliardár

Už vopred myslel na svoju budúcnosť! Mathieu Flamini (39) si nemusí klásť otázky, čo po futbalovej kariére. Z bývalého francúzskeho stredopoliara ...
  • Zdroj: Getty Images

Už vopred myslel na svoju budúcnosť! Mathieu Flamini (39) si nemusí klásť otázky, čo po futbalovej kariére. Z bývalého francúzskeho stredopoliara je dnes totiž úspešný biochemický podnikateľ. Jeden z najbohatších na svete.

Rodák z Marseille sa odrazil z tamojšie klubu Olympique do londýnskeho Arsenalu, čo bola jeho najvydarenejšia zastávka. Trikrát s nim vyhral FA Cup a raz sa dostal do finále Ligy majstrov. Na Emirates Stadium sa cítil tak dobre, že sa tam po päťročnom angažmáne v AC Miláno vrátil.

Počas 16-ročnej profesionálnej dráhy sa nezaujímal iba o futbal. Zarobené peniaze už vtedy investoval do firmy, ktorá urobila z neho miliardára. Je spoluzakladateľom GF Biochemicals, prvej spoločnosti na svete, ktorá je schopná hromadne vyrábať kyselinu levulínovú. Tá má mnoho aplikácii, najmä vo farmaceutickom priemysle.

Na začiatku minulého roka sa hodnota spoločnosti odhadovala na 31,5 miliardy eur. Flamini je jedným z najväčších akcionárov spoločnosti, takže jeho majetok sa pohybuje na úrovni zhruba 13 miliárd eur. Bývalý francúzsky reprezentant rozbieha aj iné projekty. Chce napríklad bojovať za lepšiu budúcnosť našej planéty a jej klímy.

Zopár tipov ponúkol v rozhovore pre anglický Guardian aj futbalistom: „Môžu robiť veľa iných vecí. Môžu sa stať vegánmi alebo budovať povedomie medzi podporovateľmi a fanúšikmi prostredníctvom účtov na sociálnych sieťach. Časom môžu prejsť aj na elektromobily. Možností je veľa. Boj o dobrú klímu je dlhá cesta. Musia len chcieť,“ odkázal Flamini svojim nástupcom na zelených trávnikoch.

Slovenskí futbalisti proti Islandu spečatili postup na EURO 2024!
Anketa určila najlepšiu slovenskú jedenástku tridsaťročia: Pekarík lepší ako Hamšík? Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});