Československý šport prišiel o významnú osobnosť: Svet navždy opustil bývalý olympijský víťaz (†75)

Tragická správa. Svet navždy opustil olympijský víťaz z Mníchova 1972 a dvojnásobný majster sveta v zápasení Vítězslav Mácha (†75). O ...
  • Zdroj: iStock

Tragická správa. Svet navždy opustil olympijský víťaz z Mníchova 1972 a dvojnásobný majster sveta v zápasení Vítězslav Mácha (†75). O dnešnom úmrtí dvojnásobného najlepšieho československého športovca roka a člena Siene slávy svetového zápase informoval na webe Český olympijský výbor.

(ilustračné foto)
Nemecký šport zasiahla smutná správa: Zomrel populárny futbalový komentátor († 55) Zobraziť článok

Okrem triumfu v Mníchove získal Mácha v grécko-rímskom štýle v kategórii do 74 kg aj striebro na OH v Montreale 1976. Pod piatimi kruhmi štartoval celkovo štyrikrát. V roku 1974 v Katoviciach sa tešil z titulu majstra sveta a zlato získal tiež o tri roky neskôr v Göteborgu.

Zápaseniu sa rodák z českého Krmelína začal súťažne venovať v štrnástich rokoch vo Vítkoviciach a na medzinárodnej scéne debutoval na ME 1967 v Minsku. Sľubnú kariéru Vítězslava Máchu ale brzdili rôzne zranenia. Na OH 1968 v Mexiku ho oslabila infekcia, pred MS 1971 si zlomil rebro a to isté ho postretlo aj na ME 1972, kde nakoniec vďaka tretiemu miesti získal prvú veľkú medailu, avšak boj o finále musel vzdať.

Zdravotné problémy ho prenasledovali tiež pred olympiádou v Mníchove, čo ovplyvnilo aj jeho výkon v úvodnom zápase, keď podľahol Bulharovi Ivanovi Kolevovi. Nasledujúce štyri duely ale dokázal vyhrať. Kvôli zraneniu ramena zo súboja proti Francúzovi Danielovi Robinovi zvažoval, či nastúpi na finále. V ňom napokon zdolal favorizovaného Gráka Petrosa Galaktopulosa a získal prvé a doposiaľ aj jediné české zápasnícke zlato na olympijských hrách. Do Siene slávy svetového zápasenie bol uvedený v roku 2019.

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});