Skončiť ešte neplánuje: Rekordér v počte výstupov na najvyššiu horu sveta má jasný limit

Rekordér v počte výstupov na najvyššiu horu planéty napriek veku 53 rokov neplánuje skončiť a chce pridať ďalšie. Šerpa Kami Rita stál ...
  • Zdroj: Northfoto

Rekordér v počte výstupov na najvyššiu horu planéty napriek veku 53 rokov neplánuje skončiť a chce pridať ďalšie. Šerpa Kami Rita stál na vrchole Mount Everestu už 28-krát a v budúcnosti by sa tam rád dostal opäť. Keďže sa aktuálna lezecká sezóna pomaly končí, stane sa tak pravdepodobne až v jari 2024.

FOTOGALÉRIA: Kami Rita

Naháňanie rekordov nie je dôvod, prečo to robí. Prezradil totiž, že jeho primárnym cieľom je pomáhať zahraničným klientom zdolať Everest. „Budem liezť, kým mi to telo dovolí," povedal novinárom po prílete do hlavného mesta Nepálu, kde sa mu dostalo hrdinského prijatia od fanúšikov aj rodiny.

V aktuálnej sezóne Kami Rita absolvoval dva výstupy na Mount Everest. Ešte predtým jeho krajan Šerpa Pasang Dawa vyrovnal jeho vlaňajšie maximum s 26 výstupmi, vzápätí sa od neho Kami Rita odpútal a situácia sa o týždeň neskôr opakovala. Pasang Dawa sa dotiahol na rekordéra a ten sa vzápätí opäť osamostatnil na čele štatistiky.

Slovenský himalájista Peter Hámor (58) objavil niečo nezlezené a už mieri do najvyšších hôr sveta.
Slovenský himalájista Peter Hámor našiel niečo nezlezené: Na najjužnejšiu sedemtisícovku s manželkou Zobraziť článok

Šerpa Kami Rita prvýkrát stál na najvyššej hore planéty už v roku 1994, pričom v rokoch 2009, 2010, 2013 a 2023 sa mu to podarilo dvakrát. Zaujímavosťou je, že otec rekordéra bol jedným z prvých šerpov pri výstupoch na Everest. Kami Rita má na svojom konte aj niekoľko ďalších osemtisícoviek – stál tiež na vrcholoch K2, Čo Oju, Manáslu či Lhoce.

Nepálske úrady pre tento rok vydali spolu približne 480 povolení na výstup na Mount Everest počas populárnej jarnej časti sezóny. V pondelok 29. mája uplynie rovných 70 rokov od okamihu, keď Novozélanďan Edmund Hillary so Šerpom Tenzingom Norgayom ako prví vystúpili na vrchol.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});