Bývalý prezident SZĽH Igor Nemeček má nový flek: Ako som sa stal šéfom turnaja na ZOH 2026?

Veľká česť! Dlhoročný funkcionár a expert na medzinárodný hokej Igor Nemeček (61) bol v polovici marca vymenovaný za riaditeľa hokejového ...
  • Zdroj: ik

Veľká česť! Dlhoročný funkcionár a expert na medzinárodný hokej Igor Nemeček (61) bol v polovici marca vymenovaný za riaditeľa hokejového turnaja ZOH Miláno a Cortina d’Ampezzo 2026.

FOTOGALÉRIA: Igor Nemeček

Stal sa tak prvým Slovákom, ktorý je v pozícii šéfa niektorej súťaže či turnaja na olympijských hrách. V rozhovore pre Nový Čas Nemeček prezradil, čo pre neho táto pocta na sklonku jeho kariéry znamená, ale aj to, aké úskalia ho v najbližších mesiacoch či rokoch čakajú.

Ako sa vôbec zrodila táto spolupráca? Ste vlastne u nás taký priekopník...

- Je to pre mňa veľká pocta fungovať priamo pri organizácii takého veľkého športového podujatia. Bolo to pre mňa lichotivé, lebo ja som sa nikde nehlásil, ale organizačný výbor Miláno - Cortina 2026 ma vlani oslovil sám, či by som im bol ochotný ako medzinárodný expert a človek, ktorý pozná veľké medzinárodné podujatia, pomôcť. Pre mňa to bola výzva, preto som si povedal, že na konci svojej funkcionárskej kariéry by som chcel niečo takéto zažiť. Navyše, výboru ma odporučila aj samotná IIHF, keďže v jej štruktúrach pracujem od roku 2003.

Ste už situovaný v Miláne?

- Prvé dva roky sú také, že sa pripravujú základné veci. Nie som preto stále v Miláne, ale budem chodiť hore-dole podľa potreby. Na týždňovky a tak podobne. V roku 2025 tam už však budem musieť byť nastálo.

Beriete si so sebou do tímu aj nejakých Slovákov?

- Pochopiteľne, mám v pláne niekoho zobrať. Talianom som to navrhol, ale zatiaľ sa nevyjadrili. Chcel by som niekoho z tímu, s ktorým som v minulosti organizoval MS. Budem to riešiť osobne v Miláne. Je možné, že mi niekoho povolia, aj keď nie možno hneď od začiatku. Budem za to veľmi rád.

Čo považujete za najväčší organizačný problém?

- Ani jedna hala zatiaľ nie je k dispozícii, respektíve tá hlavná nie je vôbec postavená. Tá druhá je v zlom stave a treba ju celú zrekonštruovať. Budúci týždeň tam idem na prvých 5 dní, takže som sám zvedavý, ako to bude vyzerať. Mal som už rozhovory s IIHF a tí sú z toho dosť nervózni. Chceli sme totiž pôvodne rok pred olympiádou zorganizovať testovací turnaj, no momentálne je to absolútne pasé. Hlavná hala by mala byť otvorená až v októbri 2025, možno vtedy by sa nám to mohlo podariť. ZOH sa však začínajú vo februári, takže to bude náročné.

Na snímke Filip Mešár.
Zámorský expert na margo Filipa Mešára: Zaostáva, čakalo sa od neho viac Zobraziť článok

Aký pocit z toho máte vy osobne?

- Poznám Talianov, viem preto, ako pristupujú k veciam, a sám mám veľké skúsenosti, takže ma nemôže nič prekvapiť. Na konci dňa Taliani vedia zorganizovať dobré podujatia. Navyše, halu majú postaviť Nemci, no stavať môžu začať, až keď budú mať všetky povolenia, ktoré ešte nemajú. Verím však, že s ich nemeckou precíznosťou na to budú tlačiť. Proces a mesiace však nepustia, bude to náročné.

Máte informáciu, či na ZOH 2026 budú aj hráči z NHL?

- Zatiaľ tie rokovania len prebiehajú. Počas MS v hokeji v máji bude kongres, kde bude prezident IIHF určite informovať, ako sa vyvíjajú tieto rozhovory. Ja si myslím, že najneskôr do septembra by to mohlo byť jasné.

A čo ruskí hokejisti, mali by podľa vás byť na ZOH 2026?

- K tomu je ešte veľmi ďaleko. Všetci si prajeme, aby sa vojna skončila čo najskôr, aj keď to nie je jednoduché. Exekutíva rozhodla, že ešte na budúcoročných MS v Česku ruskí a bieloruskí hokejisti pripustení nebudú. Teraz je preto o tom v súvislosti so ZOH zbytočné debatovať.

Ako by ste porovnali prácu v štruktúrach SZĽH a IIHF?

- Je to úplne o niečom inom. Diametrálny rozdiel! Táto práca ma napĺňa a teším sa, že môžem odovzdať svoje skúsenosti na medzinárodnom poli pri organizácii najväčšieho športového podujatia, ako sú ZOH.

Vtipný darček vyčaril Slafkovskému okamžite úsmev na tvári.
Slafkovský oslavoval narodeniny! Akým darčekom ho rozosmial kapitán Montrealu? Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});