Komentátorka Eurosportu ocenila jazdu Slováka Hagaru na MS: Dobre sa na neho pozerá!

Štrnásť rokov. Presne toľko trvalo čakanie nášho krasokorčuľovania na štart muža vo finále svetového šampionátu. Pritom Slovensko dalo ...
  • Zdroj: TASR/AP

Štrnásť rokov. Presne toľko trvalo čakanie nášho krasokorčuľovania na štart muža vo finále svetového šampionátu. Pritom Slovensko dalo svetu také esá tohto športu, ako sú Karol Divín, Ondrej Nepela či Jozef Sabovčík!

FOTOGALÉRIA: Adam Hagara

Na MS v japonskej Saitame sa do elitnej skupiny prebojoval iba 16-ročný Adam Hagara, pre ktorého to bolo tretie finále v sezóne. Po ME vo fínskom Espoo a juniorských MS v Calgary.

S OTCOM: Bývalý hokejista Nagy podporuje svoju dcérku.
Dcéra majstra sveta Ladislava Nagya Petra: Dala si najkrajší darček k narodeninám! Zobraziť článok

V Saitame podal svoj štandardný stabilný výkon, zvládol všetky skoky, trojitý axel, kombináciu trojitého lutza s trojitým tulupom a trojitý flip, a tak nečudo, že z televíznych obrazoviek zazneli aj tieto slová chvály na jeho adresu:

„Dobre sa naňho pozerá. Páčila sa mi jeho energia počas celej jazdy, ale ešte mu chýba viac finesy,“ povedala bývalá tanečnica na ľade Louise Waldenová, ktorú chytila za srdce aj pieseň Dream On od skupiny Aerosmith, na ktorú má mladý slovenský talent postavený svoj voľný program.

HRDÝ OTEC: Rudo vozí syna na tréningy.
Syn hokejistu Ruda Hunu Matej je šampiónom SR v krasokorčuľovaní: Korčuľuje, ale bez hokejky! Zobraziť článok

Prvý po 14 rokoch

Pre 16-ročného rodáka z Trnavy bol už samotný prienik do voľných jázd životným úspechom. Slovenskému zástupcovi sa to podarilo po dlhých 14 rokoch. Pred Adamom to dokázal v roku 2009 Igor Macypura. No potom boli aj roky, keď naše krasokorčuľovanie nemalo pretekára, ktorého by vyslalo do mužskej kategórie... Hagara vo voľnej jazde podal koncentrovaný výkon. Všetky naplánované skoky zvládol v čistom podaní a zaujal aj nápaditou choreografiou. Prvýkrát v kariére sa mu podarilo pokoriť hranicu 200 bodov v súčte krátkeho programu a voľnej jazdy, 203,26 bodu je jeho osobák!

Skočiť štvoritý

„Adam zajazdil voľnú jazdu veľmi čisto. Mal veľmi dobré skoky, lepší záver sezóny si nemohol želať. Keď bude takýmto prístupom ďalej zdokonaľovať svoje schopnosti, budúcu sezónu zajazdí minimálne rovnako a doplní nejaký štvoritý skok, na ktorý sa všetci tešíme a očakávame ho od neho, má pred sebou skvelú budúcnosť,“ zhodnotil prezident Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu Jozef Beständig, ktorý vyzdvihol fakt, že vo voľnom programe bol lepší ako dvojnásobný bronzový medailista z MS 2016 a 2017 Číňan Po-jang Ťin!

Slová chvály potešili aj mladého športovca, ktorého saitamský výsledok nabudil natoľko, že po návrate domov nehovoril o tom, čo bolo, ale na čom chce v letnej príprave najviac popracovať. „V budúcej sezóne by som chcel skočiť štvoritý skok! Toto leto budem pracovať na piruetách, celkovo na svojom korčuľovaní a ‚predvádzaní sa‘ a určite najviac na štvoritom skoku,“ predsavzal si sympatický mladík, ktorému predpovedajú veľkú budúcnosť.

Tri finále za sezónu

- ME 2023 - Espoo: 18. miesto

- MS juniorov - Calgary: 14. miesto

- MS seniorov - Saitama: 23. miesto

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});